Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюзу потрібна Україна не менше, ніж Україні – ЄС – експерти


Київ – Україна – єдина з країн Європи, де люди помирали за європейські цінності, під прапорами Євросоюзу. Україна – єдина держава в Європі, де гинуть її найкращі сини і доньки за європейський вибір свого народу. Відтак, на думку українських експертів, Євросоюз повинен не словами, а справами підтримати Україну. Власне, на це спрямована резолюція Європейського парламенту від 18 вересня цього року, в якій підтверджено перспективу України, як європейської держави, набути у майбутньому членство в ЄС. Але що мають зробити українці та європейці, щоб наповнити змістом відповідні тексти?

Борітеся – поборете, вам Бог помагає,

За вас правда, за вас слава,

І воля святая...

Цей уривок з поеми Тараса Шевченка «Кавказ» під час Революції Гідності читав український вірменин Сергій Нігоян.


Він загинув 22 січня задля того, щоб український народ повернувся до європейського дому. За цілісність і незалежність України, за її європейське майбутнє поклали життя бійці Небесної Сотні, гинуть на Сході країни українські бійці. Тож європейську переспективу українці виборюють власними життями, а отже, це для українців свідомий цивілізаційний вибір, вважають у Києві.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

25 вересня президент Петро Порошенко наголосив, що європейська перспектива України – це проведення глибинних реформ, щоб у 2020 році подати заявку про членство в ЄС.

Лише реформи здатні задовольнити очікування української громади, найбільш активної частини українського суспільства, котра була кістяком Революції Гідності, вважає президент. За його словами, резолюція Європарламенту – одне зі свідчень того, що двері ЄС відчинені перед Україною, перед українським народом.

Мета наших амбітних реформ – досягти європейських стандартів життя і підготуватись, щоб 2020 року подати заявку на членство в Євросоюзі
Петро Порошенко

«Двері Євросоюзу для нас відчинені, я у цьому абсолютно упевнений! ...останній раз це зафіксовано у надзвичайно важливому для нас рішенні Європейського парламенту, ухваленому після синхронної з українською Верховною Радою ратифікацією Угоди про асоціацію. Я упевнений, що ці події в Києві і Брюсселі дали нам тверду надію (ні, переконання!), що ми зможемо... отримати перспективу членства в Європейському союзі. Мета наших амбітних реформ – досягти європейських стандартів життя і підготуватись до того, щоб 2020 року подати заявку на членство в Євросоюзі», – заявив Порошенко.

Заступник голови президентської адміністрації Дмитро Шимків розповів журналістам, що для відповідності критеріям членства в Євросоюзі Україна має провести 35 реформ. Зокрема, це – реформи для забезпечення верховенства права, соціального захисту й удосконалення виборчого законодавства.

Європейська перспектива України – це перспектива існування ЄС – Грабовський

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

Боротьба українців за європейську перспективу, чи то за повернення до європейському дому триває понад два століття. І українці не самотні у цій боротьбі – проти російського імперіалізму за право бути європейцями понад два століття вели боротьбу поляки, чехи, угорці, народи Балтії, нагадав у розмові з Радіо Свобода київський публіцист, філософ Сергій Грабовський.

«За європейський вибір у боротьбі проти російської і радянської імперії упродовж двох останніх століть гинули поляки й угорці. Гинули і представники інших народів, скажімо, чехи у 1968-69 році. І ця проблема, ця боротьба залишилась! Вона далеко не тільки українська. Зрозуміло, що у порівнянні з 19-м століттям світ зовсім інший», – зазначив Грабовський.

За словами фахівця, серед європейських політиків досі немає розуміння того, що якщо не підтримати Україну зараз, у майбутньому імперські плани президента Росії Володимира Путіна знищать єдність, а можливо і державні кордони держав – членів Євросоюзу. А відтак, європейська перспектива України – це перспектива існування Євросоюзу, зауважив Грабовський.

Як Україні для нормального розвитку потрібна справжня інтеграція в європейські інституції, вихід на євроринок, – так і Євросоюзові Україна потрібна для успішного розвитку і конкурентоспроможності як з окремим державами (США, Китаєм), так і з міждержавними об’єднаннями. На цьому у розмові з Радіо Свобода наголосив львівський науковець Тарас Возняк.

Існує лише одна система безпеки під назвою НАТО, яка, як парасолька, прикриває ЄС
Тарас Возняк

«Європейський союз на даний момент ще насправді не знає своїх меж і своїх кордонів. Тобто, невідомо, наскільки інтереси ЄС посуватимуться на схід, на південь або на захід, умовно кажучи. Цей проект, який наразі називається «Євросоюз», буде конкурувати з іншими світовими геополітичними проектами, а це КНР і її периферія, США та їхня периферія. І по цих напрямках Європейський союз виглядає не найкраще – наприклад, ЄС не має своєї власної системи безпеки. Тут існує лише одна система безпеки під назвою НАТО, яка, як парасолька, прикриває ЄС», – вважає експерт.

На думку експерта, поки що Євросоюз уникає різких заяв і кроків на адресу Кремля, оскільки пов’язаний з режимом Путіна енергетичними і діловими зв’язками. Україна ж, тим часом, упродовж останніх десятиліть експортувала європейцям мир і спокій.

Євросоюз ігнорував і майже не бачив того, що Україна була балансиром, в результаті отримав війну на своїх східних кордонах
Тарас Возняк

«Україна всі 23 роки була головним експортером спокою і миру на сході європейського проекту. А зараз так уже не є – тому що Євросоюз ігнорував і майже не бачив того, що Україна була балансиром, який зі сходу прикривав Європейський союз. ЄС не зробив нічого, щоб підтримати Україну, відштовхував її і в результаті отримав війну на своїх східних кордонах», – зазначив Возняк.

Експерт сподівається, що Європарламент зі свого боку, а Україна зі свого виконуватимуть і положення Угоди про асоціацію, і програми співпраці та підтримки українських реформ. Адже, згідно з установчими документами Євросоюзу, як і будь-яка інша європейська держава, Україна має європейську перспективу, за яку веде тяжку боротьбу і за яку платить життями своїх громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG