Доступність посилання

ТОП новини

Доки цілісність України не відновлена, жодної поступки Росії – Йоганнес Ган


Єврокомісар, який наступні 5 років займатиметься Україною, здає іспит євродепутатам
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Єврокомісар, який наступні 5 років займатиметься Україною, здає іспит євродепутатам

Брюссель – «Не поспіх, а якість підготовки держави, яка хоче приєднатися до ЄС», – такий девіз вибрав для себе новоспечений єврокомісар із політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган. Проходячи своєрідний іспит на компетентність у Європарламенті, цей представник Австрії запевнив, що своїм першочерговим завданням вважатиме докладання всіх можливих зусиль для розв’язання кризи в Україні.

Слухання, які проходили у Європарламенті, мали на меті визначити, чи готовий Йоганнес Ган, донині єврокомісар із регіональних проблем, гідно опікуватися політикою сусідства та розширення ЄС.

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Як і новий голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, австрієць Ган підтверджує: протягом його каденції, тобто наступних 5 років, жодних нових членів у ЄС не очікують. Натомість, особливо ретельно займатимуться якісною підготовкою держав-кандидатів до вступу, насамперед маючи на увазі країни Західних Балкан.

Водночас, можливе членство українців у ЄС у віддаленій перспективі Ган також не відкидає. «Ми далекі від дати та події, – каже він, – але бажання українців теж відкидати не слід». На його думку, «Євромайдан засвідчив інтерес цього народу до зближення із ЄС. Перед Україною ще лежить довгий шлях реформ, але коли прийде час, буде сказано більше», – заявляє єврочиновник, який має замінити чеського єврокомісара Штефана Фюле.

Головний пріоритет мирне вирішення кризи в Україні

Україна, зазначає Йоганнес Ган, має отримувати підтримку з боку ЄС – як фінансову, призначену для реконструкції держави, так і технічну та політичну. «ЄС має допомагати українському урядові децентралізувати владу, стабілізувати українське громадянське суспільство», – наголошує новий єврокомісар, який називає себе «ентузіастом та прагматиком».

«Мова не лише про гроші, а й підтримку проведення децентралізації, регіоналізації політики, зміцнення громадянського суспільства і, звичайно, реконструкції сходу України», – каже представник Єврокомісії.

«Мій першочерговий пріоритет полягає у тому, щоб ми зробили все, від нас залежне, аби мирним способом вирішити кризу в Україні», – зазначає Йоганнес Ган.

Необхідно поважати право України та її громадян на власний стратегічний вибір
Йоганнес Ган

«Необхідно поважати право України та її громадян на власний стратегічний вибір», – наголосив Ган у своєму виступі. До того часу, доки цілісність української території не буде відновлена, ЄС не може робити жодної поступки Росії, зауважує він на тлі дискусій щодо можливих пом’якшень європейських санкцій.

Угода про асоціацію не зміниться Ган

Водночас Ган закликав Росію «не недооцінювати відданість Євросоюзу своїм принципам, а також не вважати політику сусідства та «Східне партнерство» проектами, які розроблені, щоб шкодити її інтересам».

Говорячи про вимоги Москви внести зміни до українсько-європейської угоди про асоціацію, єврокомісар Ган зауважив, що ЄС не має намірів вносити жодної поправки.

Я не маю жодного сумніву у здатності імплементувати угоду з Україною
Йоганнес Ган

«Наразі я не маю жодного сумніву у здатності імплементувати угоду з Україною. Є деякі політичні впливи, але я запевняю всіх колег у ЄС: ми твердо триматимемо угоду в тому вигляді, у якому вона була домовлена та ухвалена», – каже представник Єврокомісії.

Йоганнес Ган також зазначив, що європейська політика сусідства має стати гнучкішою. «Країни-сусіди надто різні, щоб застосовувати щодо них однаковий підхід», – зауважує він, додаючи, що допомогу цим державам слід надавати саме тоді, коли вони цього найбільше потребують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG