Доступність посилання

ТОП новини

«Парасолькова революція» в Гонконгу непокоїть Китай та Британію


Придушення протестів у Гонконгу є внутрішньою справою Китаю, тож інші країни мають обережно висловлюватися з цього приводу, попереджає Міністерство закордонних справ Китаю. Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон заявив про свою стурбованість протестами, особливо після того, як демонстранти, що виступають під демократичними гаслами, почали блокувати вулиці з вимогою виступу перед ними керівника місцевого уряду. Протестувальники вимагають проведення вільних місцевих виборів та більших демократичних свобод для Гонконгу.

Влада Китаю попереджає, що події в Гонконгу, який повернувся під владу Пекіна у 1997 році після 150 років панування британців, є лише внутрішньою справою Китаю. Про це у вівторок заявив речниця міністерства закордонних справ країни Хуа Чунінг.

«Ми хочемо наголосити, що Гонконг є спеціальною адміністративною територією Китаю, і справи Гонконгу є виключно внутрішньою справою Китаю. Тому ми вимагаємо, щоб відповідні країни обережно поводилися зі словами і справами. І не підтримували незаконні дії, такі як Occupy Central в Гонконгу, і не посилали інших хибних сингалів до світу», – заявила речниця міністерства закордонних справ Китаю.

Масові акції протесту розпочалися в Гонконгу 26 вересня. Їх ініціювали студенти, до яких приєднався опозиційний громадський рух Occupy Central.

Протестувальники вимагають проведення вільних місцевих виборів та більших демократичних свобод для Гонконгу. Вони виступають проти намагань центральної влади Китаю позбавити їх права обирати керівника своєї адміністрації на вільних прямих виборах, що мали відбутися в 2017 році.

Британія нагадує про Угоду про повернення Конконгу

Британський прем’єр міністр Дейвід Камерон нагадав Китаю про угоду, згідно з якою Гонконг повернувся під владу Китаю. Згідно з зі спільною декларацією від 1984 року, в Гонконгу зберігалося загальне виборче право.

«Заради справедливості до китайців, потрібно сказати, що це виборче право було збережене, але загальне виборче право насправді означає, що існує не просто можливість голосувати, але при цьому має бути і справжній вибір. Не думаю, що ми зараз має обговорювати кожну точку і кому угоди, але я думаю, що правильно сказати, була домовленість», – нагадав британський прем’єр.

На вихідних поліція застосовувала перцевий і сльозогінний газ проти демонстрантів, але 29 вересня спецзагони залишили вулиці, охоплені протестами, а влада закликала протестувальників до спокою.

Цензура в інтернеті

Тим часом в Китаї намагаються придушити не лише самі протести, але і згадку про них в інтернеті. Назва протесту «Парасолькова революція», вже заборонена в усіх дискусіях онлайн, проте китайські користувачі мережі ще можуть використовувати її для пошуку інформації про протест. Назва походить від того, що протестувальники ховалися під парасольками від поліції, яка вживала проти них слоьозогінний газ.

Такі мережі, як Facebook, Twitter та YouTube заблоковані в Китаї, де влада боїться, що поява нецензурованої інформації може сколихнути ще більш масові протести серед понад 600 мільйонів користувачів інтернету в Китаї.

Нинішні протести в Китаї є найбільшим проявом громадського невдоволення з придушення студентської демонстрації в центрі Пекіну в 1989 році на площі Тяньаньмень.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG