Доступність посилання

ТОП новини

Путін дав Януковичу громадянство за особливі заслуги?


Володимир Путін та Віктор Янукович, Москва, грудень 2013 року
Володимир Путін та Віктор Янукович, Москва, грудень 2013 року

Москва – Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив у п’ятницю, що не має відомостей про нібито надання російського громадянства Віктору Януковичу. Про те, що колишній український керівник, а також екс-глава уряду Азаров і колишній генпрокурор України Віктор Пшонка нібито отримали громадянство Росії, раніше написав у своєму блозі радник глави МВС України Антон Геращенко. І ця тема стала чи не найбільш обговорюваною і в російських ЗМІ, і в соціальних мережах.

Коментар Кремля з приводу можливого отримання громадянства Януковичем і його оточенням не прояснив ситуацію, а лише ще більше посилив припущення, що частка правди в ній є. Речник Путіна Дмитро Пєсков сказав, що реакції на слова Києва про російське громадянство для Януковича не буде.

В ефірі радіостанції «Ехо Москви» Пєсков нагадав і про те, що «був указ президента (Путіна), де він (Янукович) був узятий під охорону російською державою».

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Поведінка керівництва Росії цілком зрозуміла, вважає російський політолог Станіслав Бєлковський.

Путін не хоче брати на себе відповідальність за те, що зробив Янукович на посаді президента України
Станіслав Бєлковський

«Я вважаю, що Кремль не зацікавлений, щоб рекламувати такі рішення. Володимир Путін звичайно не хоче брати на себе відповідальність за те, що зробив Янукович на посаді президента України», – зауважив Бєлковський.

«Особливі заслуги»

Інформація про надання російського громадянства колишнім українським керівникам більше схожа на чутки, вважає член Ради з прав людини при президенті Росії Євген Бобров. За російськими законами, говорить Бобров, отримання громадянства в такі стислі терміни можливе лише у випадку, коли людина має особливі заслуги перед Російською Федерацією.

«Ну, взагалі потрібно прожити в Росії з дозволом на проживання на загальних підставах. Термін проживання може бути скорочений і громадянство може надати президент. Відповідне міністерство виходить з пропозицією до президента і він вже вирішує це питання. В кожному разі потрібно законно перебувати на території Росії, щоб це питання було вирішене. Я вважаю, що це просто чутки. Тому що малоймовірно, що у Януковича є такі вже особливі заслуги», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода правозахисник.

Логіка російської влади

Політолог Станіслав Бєлковський не виключає, що в розумінні російської влади «особливі заслуги» у Януковича є. І тому Бєлковський допускає, що тема громадянства Росії для Януковича і його соратників зовсім не така вже примарна.

Янукович і його компанія є великими інвесторами російської економіки. Вони вивезли з України мільярди доларів
Станіслав Бєлковський

«Я цілком це припускаю, тому що Янукович і його компанія є великими інвесторами російської економіки. Вони вивезли з України мільярди доларів. І згідно з логікою сучасної російської влади, вони мають повне право на громадянство. Крім того, я не бачу жодної країни, яка б могла дати притулок зараз цим людям. Після того, що вони накоїли в Україні і після революції у лютому 2014 року», – пояснює Бєлковський.

Високопосадові «біженці»

Раніше повідомлялося, що колишній генпрокурор України Віктор Пшонка отримав російське громадянство. Ще в червні «Німецька хвиля» з посиланням на документи Європейського суду в Люксембурзі повідомляла, що Пшонка – громадянин Росії. В суд Пшонка звернувся з надією, що з нього знімуть санкції.

Що стосується Азарова, то його раніше підозрювали в отриманні австрійського громадянства. Однак у посольстві європейської країни офіційно цю інформацію спростували.

Екс-президент України Янукович, за деякими даними, проживає в елітному підмосковному селищі Барвиха.

В Україні Януковича і Пшонку підозрюють в умисному масовому вбивстві. Колишні президент і генпрокурор – фігуранти справи про побиття та розстріли мирних акцій протесту громадян у період із 30 листопада 2013-го по 22 лютого 2014 року.

У лютому в Києві заявляли, що домагатимуться міжнародного суду над Януковичем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG