Доступність посилання

ТОП новини

СБУ відкриває «гарячу лінію» для росіян, чиї родичі-військові зникли на території України


Із понеділка, 6 жовтня, Служба безпеки України відкриває «гарячу лінію» для громадян Росії, які розшукують своїх родичів-військових зниклих безвісти на території України.

Про це у суботу в ефірі «Еспресо.TV» заявив голова СБУ Валентин Наливайченко.

«З понеділка ми відкриємо у тому числі і можливість для російських родичів, насамперед матерів, для того, щоб вони могли опізнати тіла вбитих, розстріляних або замордованих людей, якщо їхні родичі були на нашій території. В тому числі – для опізнання російських військовослужбовців, яких свої ж іноді і добивали, якщо вони були поранені», – сказав Наливайченко.

За його словами, на «гарячій лінії» СБУ за окремим телефонним номером вони можуть надавати та отримувати інформацію щодо їхніх близьких, яких вони розшукують, російською мовою.

Водночас, голова СБУ наголосив, що розслідувати справи про військові злочини на сході України буде українська сторона під міжнародним контролем, «але з повною відкритістю, щоб доля кожної людини була встановлена, щоб кожне тіло було ідентифіковане – хто це, де загинув і звідки приїхав».

Російська правозахисниця, засновниця Facebook-групи «Вантаж 200 з України в Росію» Олена Васильєва заявила раніше, що в Україні за період збройного протистояння загинули і зникли безвісти 4 тисячі російських військових і найманців. За словами Васильєвої, цю інформацію у Росії ретельно приховують.

Незалежних підтверджень чи заперечень цих даних про загибель російських вояків наразі немає. Російська влада заперечує ці факти.

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На цю ж тему:

Російські вояки на Донбасі. Наказано брехати

На Донбасі загинули і зникли до 4 тисяч російських військових – правозахисниця

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

Секрети «таємної війни Путіна»

XS
SM
MD
LG