Доступність посилання

ТОП новини

Кандидатів у Раду перевірятимуть на «детекторі політичної відповідальності»


Київ – Виконання більш ніж 20 тисяч передвиборних обіцянок взялися відстежувати активісти ініціативи «Детектор політичної відповідальності», яку презентували у Києві. Це – база даних обіцянок нинішніх депутатів, міністрів і чиновників у регіонах, яка дозволяє порівняти здобутки представників різних політичних сил.

Понад триста чинних народних депутатів зареєструвались на нові вибори, зауважує керівник медіанапрямку інформагентства «Слово і діло» Євген Заїка. Він презентував новий проект «Детектор політичної відповідальності». Це – база даних обіцянок політичних діячів, як на центральному, так і на місцевому рівнях. Дані збирають волонтери у різних регіонах та надсилають самі політики, говорить Заїка.

У нашій базі зібрані ті обіцянки, які мають чітко предмет реалізації і певний часовий проміжок реалізації, що дозволяє нам з’ясувати, наскільки той чи інший політик або чиновник виконав обіцянку
Євген Заїка

«На сьогодні у нашій базі зібрані ті обіцянки, які мають чітко предмет реалізації і певний часовий проміжок реалізації, що дозволяє нам як системі народного контролю з’ясувати, наскільки той чи інший політик або чиновник виконав обіцянку або не виконав», – зазначає він.

Наразі аналітики проекту зібрали понад 22 тисячі обіцянок, більшості з яких присвоїли статус «у процесі виконання», каже Заїка. За його словами, особливістю системи є можливість порівняти кількох політиків у плані виконання взятих на себе зобов’язань.

Не можна порівнювати результативність у гуманітарній сфері і, наприклад, вміння підтримувати стабільний курс валют, вважає політолог Володимир Цибулько. Водночас, за його словами, якщо йдеться про схожі напрямки діяльності, такі ресурси як «Детектор…» дозволяють подолати «коротку пам’ять» електорату та утриматися від перетворення виборів на конкурс обіцянок.

Для кожного політика, що вже в політиці, нові вибори – це не нові обіцянки, а звіт про виконане
Володимир Цибулько

«Для кожного політика, що вже в політиці, нові вибори – це не нові обіцянки, а звіт про виконане. Нові обіцянки – це справа неофітів, що приходять в політику, які приносять нове бачення, але часто не механіку виконання зобов’язань. Тому, що буде домінувати, чи, скажімо, розуміння природи помилок діючих політиків, чи страх перед новими помилками нових політиків – це дуже цікавий момент», – зауважує Цибулько.

Простір для політичних програм використовують під гасла – Фролов

Що більше уваги до передвиборних обіцянок, то краще, вважає Тарас Фролов, керуючий редактор проекту громадського моніторингу «Владометр», який уже кілька років досліджує це питання. З огляду ж на значну кількість новостворених політичних сил, що вже зареєструвалися в Центральній виборчій комісії, він радить читати, у першу чергу, не списки, а їхні партійні програми, звертаючи увагу, як вони складені.

У програмі мають бути реальні зміни з описом, що зміниться, мають бути строки, мають бути гроші, скільки буде коштувати зміна, яку обіцяє та чи інша політична сила
Тарас Фролов

«Практика показує, що цей простір друкований використовується, щоб ще раз опублікувати лозунги. А насправді у програмі мають бути реальні зміни з описом, що зміниться, мають бути строки, мають бути гроші, скільки буде коштувати зміна, яку обіцяє та чи інша політична сила, а також мають бути джерела фінансування, звідки мають бути ці кошти», – пояснює Фролов.

За даними мережі «Опора», для участі у позачергових виборах у ЦВК зареєструвались 29 політичних партій, що на 8 більше, ніж на парламентських виборах 2012 року.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG