Доступність посилання

ТОП новини

«Путінська клептократія» – хто володіє Росією?


Володимир Путін під час візиту до Німеччини, архівна фотографія
Володимир Путін під час візиту до Німеччини, архівна фотографія

Російський націоналізм і радянський реваншизм складають ідеологію прикриття дій режиму Путіна, спрямованих на захист багатства його оточення, вважає професор університету Маямі Карен Давіша. Книгу американської дослідниці під назвою «Путінська клептократія» одне з провідних британських видавництв кілька місяців тому друкувати відмовилося. Але знайшлося інше – сміливіше.

Те, що раніше видавці з «Кембридж Юніверсіті Пресс» не наважилися видати книгу, зробило її відомою ще до появи друком. Авторка простежує, як колишній заступник мера Санкт-Петербурга за три роки з безробітного офіцера КДБ перетворився на наймогутнішу людину в Росії.

«Я хотіла подати свідчення того, що відомо про його прихід до влади і причетність до злочинної діяльності, а також про намагання придушити розслідування тієї діяльності», – пояснює Карен.

Карен Давіша не подає чуток чи анонімних тверджень, а лише документи й опубліковані свідчення. Опрацьованого за багато років досить, щоб на думку автора побачити: за Путіним стоять люди, головне завдання яких – гроші, а також влада, щоб ті гроші захистити. Ідеологія, на її думку, на другому плані.

«Він (Путін – ред.) дозволяє грати націоналістичною картою, але я особисто вважаю, що сам Путін про це зовсім не дбає. Він хоче залишатися на верхівці, йому подобаються високі рейтинги підтримки, він повинен переконати населення, що потрібні пожертви. І для цього йому була потрібна маленька успішна війна», – говорить Давіша.

Захоплення Криму і війна на Донбасі, зазначає Карен Давіша, – це, в першу чергу, прояв стурбованості за російські бізнес-інтереси в Україні.

Колишній радник президента Путіна Андрій Ілларіонов називає книгу професора Давіші «політичним землетрусом». Втім, він не погоджується, що жадібність є головним мотивом дій Володимира Путіна та його режиму.

«Це ідеологія, це спосіб мислення. Бізнес там може відігравати роль і націоналізм може відігравати роль, і концепція російського світу може грати роль, але вона допоміжна. А центральне те, що, на їхню думку, Україна в теперішньому вигляді, як провідна центральна чи східноєвропейська держава, не може існувати незалежно від Москви», – зазначає Ілларіонов.

Якими б не були справжні мотиви російського президента, каже Карен Давіша, його урядування тримається на повній узурпації влади. Путіна досі оточують люди, які привели його на цю посаду.

​Зрощення КДБ з організованою злочинністю і тотальна корупція, доводить професор Давіша, панує в Росії і загрожує також західним інституціям: «Їм треба насамперед чітко думати про те, як зміцнити фінансові системи і бути певним, що їх не поглине корупційна діяльність».

Карен Давіша сказала, що, зокрема, американські уряди, спочатку Буша, а згодом Обами, зробили помилку, намагаючись налагоджувати відносини з Москвою, заплющуючи очі на сутність режиму Путіна. Сьогоднішній тиск Заходу на Москву – є більш правильною політикою, каже Карен.

«Я вважаю, що система опинилася під тиском. Ми бачимо, що вона змушені вдаватися до фінансових пакетів допомоги, використання грошей з пенсійної системи. Він починає відчувати наслідки. Валютні резерви великі, але з часом схвалювати рішення буде важче. Що Путін вирішить робити в такій ситуації, ми не знаємо, але економічне місце для маневру у нього буде менше», – зауважує професор університету Маямі.

Карен Давіша припускає, що війна Путіна з Україною може мати руйнівні наслідки для його системи, але застерігає також, що і в самій Україні корупція та вплив олігархів залишаються величезною загрозою. А новій владі у Києві та президентові Порошенку ще належить довести свою здатність зламати в Україні корумповану олігархічну систему, досить схожу на російську.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG