Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Меркель шкодують через відсутність поступу з виконанням мінських домовленостей


Президент Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель обговорили сьогодні по телефону процес мирного врегулювання на Донбасі і констатували, що відсутність сталого прогресу з виконанням мінських домовленостей, а також продовження обстрілів із боку бойовиків ставлять під загрозу план мирного врегулювання.

Зокрема, Порошенко наголосив на необхідності відновити контроль за українсько-російським кордоном на ділянці, яка окупована, і створити можливість для виконання українськими прикордонниками своїх функцій за моніторингу ОБСЄ та належного технічного забезпечення, повідомила прес-служба голови української держави.

Меркель та Порошенко наголосили, що проведення місцевих виборів у деяких районах Донецької та Луганської областей має відбуватись відповідно до українського законодавства, а також в умовах сталого двостороннього припинення вогню, рівних можливостей ведення передвиборної кампанії, залучення міжнародних спостерігачів, мовиться в повідомленні.

Крім того, Порошенко подякував Меркель за направлення в Україну гуманітарної допомоги. Він повідомив, що 112 вантажівок із гуманітарною допомогою для постраждалих на Донбасі вже перетнули український кордон і прямують до Києва.

Пресова служба голови німецького уряду ще не подавала свого повідомлення про цю розмову.

Як повідомляли раніше в уряді України, упродовж цього місяця до країни має прибути не тільки понад 110 вантажівок із гуманітарною допомогою (зимовий одяг, побутова техніка) від Німеччини для переселенців із Донбасу, а й понад 100 вантажівок із технічним обладнанням для побудови трьох транзитних пунктів зі збірних будинків для короткострокового проживання в них людей, які тимчасово виїжджають із районів проведення антитерористичної операції.

Низка укладених минулого місяця в білоруському Мінську мирних домовленостей щодо врегулювання на Сході України передбачала, зокрема, припинення застосування зброї в регіоні й механізм втілення цього режиму. Попри це, постійні обстріли й напади на українські війська з боку окупованих сепаратистами і російськими військами територій на Донбасі не припиняються ані на день. Українські силовики запевняють, що самі відкривають вогонь тільки у відповідь.

XS
SM
MD
LG