Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд: Росія заплатить, якщо Мінський протокол не буде виконаний повністю


Кличко і Нуланд обговорили інвестиції та безпеку Києва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Кличко і Нуланд обговорили інвестиції та безпеку Києва

Київ – Якщо Мінський протокол не буде повністю виконаний, то Росії доведеться за це відповідати. Для його повного виконання потрібно розробити чіткий план із відновлення повноцінного контролю над українсько-російським кордоном. Про це заявила помічник державного секретаря США Джона Керрі Вікторія Нуланд під час зустрічі в Києві зі студентами Національного університету імені Шевченка.

Під час свого чергового візиту до України помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд пріоритетним для себе визначила спілкування з українськими студентами. У тих до неї, як виявилося, було чимало запитань. Представниця зовнішньополітичного відомства США розмовляла з ними по-дорослому й одразу перейшла до найболючіших тем сьогодення.

Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд

«Ми віримо, що Мінські домовленості від 5 вересня, якщо вони будуть виконані, дають найбільшу надію на мир. І Україна вже виконала чимало своїх зобов’язань: вона ухвалила закон про амністію, про особливий статус місцевого самоврядування на Сході, який забезпечує децентралізацію влади там, український уряд ретельно працює над демаркацією лінії розмежування», – сказала помічник Джона Керрі.

«Якщо Мінський протокол не виконуватиметься повністю, за це треба буде розплачуватися» – Нуланд

При цьому Вікторія Нуланд наголосила на тому, що ключовим є питання відновлення контролю над українсько-російським кордоном.

«Потрібно розробити чіткий план для відновлення міжнародного кордону й після цього залучити Росію та міжнародну спільноту до імплементації цього плану, щоб відновити роботу пропускних пунктів та дати змогу місії ОБСЄ моніторити кордон, встановити технічні та інші потрібні спорудження між постами. Поки кордон не буде закритий, ми не зможемо зупинити процес постачання зброї», – заявила представниця Державного департаменту США.

Вона також відзначила, що для мирного врегулювання конфлікту бойовики та озброєння мають залишити українську територію, а всі полонені – бути звільнені.

«Ми, США та Європа, чітко дали зрозуміти Росії: якщо Мінський протокол буде повністю виконаний так, як він написаний, то ми почнемо прибирати деякі санкції проти Росії. Це потужний стимул. Але ми так само чітко дали їй зрозуміти, що якщо Мінський протокол не буде поважатися, то за це доведеться розплачуватися», – відзначила Нуланд.

Вона наголосила, що «повне виконання Мінського протоколу» означає виконання всіх без винятку його пунктів, а не лише тих, які можуть бути «зручними» для когось.

«США далекі від нас, захищають нас від того, кому ми довіряли багато років» – студент

Радіо Свобода поцікавилося думкою студентів про виступ помічниці державного секретаря США.

«Дуже приємно було почути, як США, які так далеко від нас, захищають нас від нашого сусіда, якому ми довіряли так багато років», – каже голова студентського парламенту філософського факультету Максим Бурдюг.

«Дуже добре, що з нами зустрічаються такі люди. Як Вікторія Нуланд сказала на початку виступу, ми є майбутнім України й вже докладаємо всіх зусиль, щоб якось допомогти країні в цій складній ситуації», – зауважує Юлія Корзенюк, студентка філософського факультету.

Студент Ярослав Божко каже, що все залежатиме від самих українців і правильно, що Вікторія Нуланд дає це зрозуміти: «Вона, як і весь прогресивний Захід, захоплюється нашою боротьбою за демократію. Але вона, звісно, бачить і наші проблему, зокрема корупцію. Проблеми здебільшого вирішуватимемо лише ми самі, вони можуть лише радити. Вікторія Нуланд на цьому наголошувала».

Американський дипломат також відзначила, що, за даними США, потік зброї через кордон з Росії до України не припинився. Це суттєво ускладнює весь процес. А відповідаючи на запитання про фінляндизацію України, тобто імовірність її свідомої відмови під тиском Росії від права самостійно ухвалювати стратегічні рішення, Вікторія Нуланд наголосила, що це неприйнятно.

Барак Обама
Барак Обама

Вона зауважила, що стосовно цього раніше вже чітко висловився президент Барак Обама.

Часи, коли великі країни залякували менші країни, минули
Барак Обама

«Часи, коли ми могли дозволити, щоб великі країни залякували менші країни, минули. Так само минув час, коли той, хто сильний, той і був правий. Нині той, хто правий, є сильним. Ви в Україні боретеся за те, щоб вибирати своє майбутнє, самим будувати власні відносини із сусідами, з Європою, із США», – наголосила Нуланд.

Вона додала, що в інтересах і України, і США, щоб перша мала мирні, взаємовигідні відносини з Росією, яка в майбутньому мала б щодалі ставати демократичнішою.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG