Доступність посилання

ТОП новини

Люстрацію розпочнуть із тих, хто ухвалював неправомірні рішення – експерт


Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

«Народна люстрація» з використанням баків для сміття стимулює владу розпочати очищення влади у правовий спосіб, однак, «люди, які мають підпасти під люстрацію, зараз люстровані не будуть», сказав політтехнолог Сергій Гайдай у програмі Радіо Свобода «Ми разом».

Гайдай вважає, що очищення влади розпочнуть з тих, «хто зараз люстрацію не проводить». «А саме, прокурор, який не відкрив справи чи суддя, яка відпустила майора, котрого підозрюють у важкому злочині. Вони відчувають себе захищеними, але це не так», – зауважує Гайдай.

З іншого боку, експерт наголошує, що в інтересах влади швидше розпочати люстрацію, оскільки реакція суспільства на несправедливість може бути «неконтрольованою». До того ж, за словами Гайдая, вже з’явилися ті, хто використовує невдоволення людей.

«Уже зараз є групи політичних замовників, які хочуть так розправитися із своїми політичними конкурентами. Уже замовляють і провокують люстрацію тим, з ким раніше боролися б агітаційно чи комунікативно», – каже Сергій Гайдай.

Зволікання з люстрацією небезпечне для України, оскільки «що більше буде картинок хаосу для російського телебачення і для Європи, то менше в України буде шансів стати тією ж таки європейською державою». «І винні не люди, а та система, яка не хоче змін. Вуличної «смітникової люстрації» можна було б уникнути, якби були реальні дії. Наприклад, як у Грузії», – каже експерт.

Наприкінці минулого тижня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір підписати закон про очищення влади.

Цей документ Верховна Рада України ухвалила 16 вересня.

За словами прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, під дію закону про люстрацію потрапляють близько мільйона чиновників.

XS
SM
MD
LG