Доступність посилання

ТОП новини

Путіна під Іловайськом зупинив потік убитих військових Росії – Гелетей


Валерій Гелетей під час прес-конференції у Києві, 8 жовтня 2014 року
Валерій Гелетей під час прес-конференції у Києві, 8 жовтня 2014 року

Київ – Той спротив, який українські війська чинили регулярній російській армії під Іловайськом, у районі Савур-Могили, під Луганськом, зупинив імовірний подальший наступ на українські території Російської Федерації, а під самим Іловайськом «серйозних помилок» українське командування не припустилося. Про це заявив міністр оборони України Валерій Гелетей у середу на прес-конференції в Києві. Він також визнав, що всі випадки обстрілів мирних жителів у Донецьку, провину за які міжнародна правозахисна організація Amnesty International покладає на обидві сторони конфлікту, мають бути розслідувані.

Досі не відома точна й достовірна кількість усіх українських військових, які загинули під Іловайськом наприкінці серпня. Міністр оборони Валерій Гелетей назвав цифру 108 військових ЗСУ, проте він не має даних щодо загиблих у лавах МВС і Національної гвардії.

Досі не звільнені всі полонені, яких захопили сепаратисти та регулярна російська армія. Досі не озвучені прізвища військових, відповідальних за потрапляння українських силовиків у котел.

Валерій Гелетей переконаний, що бої під Іловайськом, однак, не були поразкою для України. Вони, за його словами, зупинили просування Російської Федерації вглиб країни.

Саме потік убитих російських військовослужбовців зупинив Путіна
Валерій Гелетей

«Після кожного бою потрібно оцінювати ситуацію не тільки у себе, але й у супротивника. Якби не було Савур-Могили, Луганська, інших міст, зокрема Іловайська, можливо, ми б не сиділи тут. І саме той потік убитих російських військовослужбовців зупинив Путіна. Чи хтось вважає, що Путін пожалів Україну, не захотів іти далі?» – сказав очільник оборонного відомства.

Міністр оборони відзначив, що українські силовики зупинили танкові атаки під Луганськом, під Савур-Могилою та під Іловайськом. Він нагадав, що сьогодні проводиться дві перевірки трагедії під Іловайськом: одна – Генеральною прокуратурою, інша – тимчасовою слідчою комісію Верховної Ради.

Там не було жодної серйозної помилки. Так, якісь прорахунки були, але серйозних помилок не було
Валерій Гелетей

«Я надав усі матеріали. Щодо кожного питання дав відповідь на те, що звучало в запиті. Почуйте мене й згадаєте мої слова, коли мине час і ви почуєте: там не було жодної серйозної помилки. Так, якісь прорахунки були, але серйозних помилок не було», – заявив Валерій Гелетей.

Проти армії ведеться інформаційна війна, щоб народ нам не довіряв – Гелетей

Міністр оборони поскаржився на потужну інформаційну війну, яка, за його словами, ведеться проти Збройних сил України: «Ця інформаційна війна, яка навалилася на Збройні сили України, на командирів, насамперед на керівництво Генерального штабу та Міністерства оборони, якраз і була спрямована на те, щоб український народ втратив довіру до своїх Збройних сил. Так, на війні не буває добре, на війні є помилки, але не ті, яким усі дають зараз «добрі оцінки».

Як повідомили полковник оперативного командування «Північ» Олександр Кириленко та полковник Юрій Блішун, їхні військові підрозділи вперше зафіксували присутність військових регулярної армії Росії на території Луганщини ще 7 серпня, 15 серпня відбулося перше бойове зіткнення із 76-ю Псковською десантною дивізією Російської Федерації. 20 серпня відбулося зіткнення між російськими військовими та 24-ю механізованою бригадою і батальйоном «Шторм» в районі села Георгіївка. За словами Валерія Гелетея, де-факто українська армія протистояла російській, починаючи від 1 серпня.

Таким чином, як наголошують українські командири, вторгнення в Україну російської армії почалося раніше Дня незалежності. Відтоді, за їхніми словами, українська армія вибудовувала свою оборону й стримувала супротивника.

І Турчинов, і Порошенко раніше побачили «серйозні помилки» під Іловайськом

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Раніше голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що за трагедію під Іловайськом має відповісти вище військове керівництво. Про це він заявив в інтерв’ю «ЛІГАБізнесІнформ». Він наголосив, що професіоналізм військового керівництва в тому й полягає, щоб не допускати оточення і котлів, назвавши Іловайський котел «наслідком панічного відступу на стратегічному напрямі, відсутності координації дій та відсутності своєчасних рішень.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив в інтерв’ю українським телеканалам, що до трагедії під Іловайськом призвела затримка прибуття підкріплень на три дні, а також втеча деяких підрозділів. Якби цього не трапилося, оперативна ситуація для вторгнення регулярних частин армії Росії в Україну, за словами Порошенка, могла б бути гіршою.

У відповідь на закиди Amnesty International мають бути розслідування – міністр

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про те, чи реагуватиме українська армія на заяву правозахисної організації Amnesty International про співвідповідальність ЗСУ за невибіркові обстріли окремих районів Донецька, внаслідок чого 1 жовтня в місті загинуло 9 мирних жителів, Валерій Гелетей сказав: «Якщо був обстріл, потрібно зафіксувати, звідки він був. Якщо були втрати, то їх потрібно зафіксувати, щоб рано чи пізно притягнути до відповідальності конкретних людей, які давали вказівки, які організовували розстріли людей, мирних кварталів. І це буде справедливо. На брехню треба відповідати правдою».

Він додав, що йому відомі випадки, коли танк сепаратистів під емблемою українських Збройних сил розстрілював мирні квартали Донецька.

Міністр наголосив на важливості розслідування по гарячих слідах злочинів українськими військовими прокурорами.

1 жовтня міжнародна правозахисна організація Amnesty International на своєму сайті оприлюднила заяву директора Amnesty International у Європі та Центральній Азії Джона Дальхузена, в якій ідеться про те, що обидві сторони конфлікту винні в обстрілах мирних жителів у Донецьку.

Тим часом Валерій Гелетей пообіцяв, що військові «зустрічатимуться з народом» і пояснюватимуть свою позиції та дії.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG