Доступність посилання

ТОП новини

Батальйон імені Дудаєва виник на Донбасі на противагу кадировцям – Льома Чабаєв


Іса Мунаєв, командир батальйону імені Джохара Дудаєва (скріншот з відеоінтерв'ю)
Іса Мунаєв, командир батальйону імені Джохара Дудаєва (скріншот з відеоінтерв'ю)

Днями в інтернеті з’явилося відеоінтерв’ю Іси Мунаєва – командира новосформованого чеченського батальйону імені Джохара Дудаєва, який розповів, що батальйон готовий воювати «проти російських окупантів» на боці українців. Хто ці люди, як вони організувалися? Журналіст Чеченської редакції Радіо Свобода Льома Чабаєв особисто знайомий із Ісою Мунаєвим, він розповів деякі подробиці про командира батальйону імені Джохара Дудаєва і про те, як він формувався.

У час, коли навіть гадки ніхто не мав про конфлікт з Україною, Дудаєв попереджав: буде Україна, Крим буде

– З Ісою Мунаєвим я особисто знайомий. Він учасник Першої Чеченської війни, частково Другої Чеченської війни. Людина, яка принаймні для Ічкерії, для сторони Дудаєва, Масхадова, заслужила собі дуже добре ім’я, велику славу. Людина з досвідом, відома в самій республіці. Мунаєв залишив Чечню під час другої війни. У нас люди самі по собі, які воювали та отримали політичний притулок у Європі, діляться на дві категорії. Одна категорія – «ми втомилися, нам набридло», пішли на дно, їх немає. Частина з них взяли імена, прізвища країни перебування – у Норвегії з норвезькими іменами та прізвищами ходять, у Німеччині те ж саме. А Мунаєв із тих, які не кинули боротьбу. В даному випадку пройшла ніби трансформація. Ми надихалися Європою. І, як говорить чеченське прислів’я: «не ув’язуйся у війну, яку ти не виграєш». Коли розпочалася війна в Україні, ми зрозуміли – те, що діється зараз в Україні, це ніби продовження одного спільного процесу, що й Грузія, що Чечня і так далі. У свій час, коли навіть ніякої гадки ніхто не мав про конфлікт з Україною, Джохар Дудаєв попереджав: буде Україна, Крим буде.


– Ви кажете, що чеченці, які живуть у діаспорі, за межами республіки, що вони для себе вирішили «не вплутуватися у війну, яку неможливо виграти». У випадку з Україною вони вирішили допомогти Україні. Відтак вони вірять, що цю війну можливо виграти?

Те що діється в Україні, для нас це прояв нашого ж противника, нашого ворога

– Мова йде знову ж таки про дві категорії. В даному випадку є Мунаєв та велика кількість європейських чеченців, які розуміють, що з ситуації, яку тобі нав’язали (у Чеченській Республіці), не виплутатися. Це однозначно. Тепер те, що діється в Україні – чеченці абсолютно поголовно по всій Європі, можу це засвідчити, сприйняли це дуже близько, ніби це все діється на нашій батьківщині. Чому? Всі оці масові поховання, які зараз починають знаходити, усі методи, усі ці форми жорстокості – чіплятися до жінок, лапати невідомо кого і кудись відвозити на свою територію, і там влаштовувати суди – як ось над льотчицею Савченко – і так далі... Так ось ці усі методи – ми пройшли через них. І коли ми стикаємося з подібними проявами з боку Кремля, у нас у пам’яті все спливає, ми згадуємо. І відповідно, те що діється в Україні, для нас це прояв нашого ж противника, нашого ворога десь тут поруч. Тому і Мунаєв, і люди, які з ним, вони це сприйняли як своє.

– Що стосується батальйону Джохара Дудаєва, як він формувався? Де збирали людей? Як їх збирали? Дзвонили один одному? Всі ж із різних країн. Як знаходили з-поміж себе людей, які готові були йти. Як це все відбувалося насправді?

– В першу чергу, події в Україні відобразилися на сайтах Ічкерії. У Європі у нас 5-6 таких хороших, міцних сайтів. Далі активний сплеск у Фейсбуці, в соціальних мережах. Мені навіть здається, українці ще на початку, коли це все починалося, самі до кінця не зрозуміли, що ж відбулося. А ми вже розуміли. Коли формувався батальйон, звичайно, назву йому дав сам Мунаєв. Для нас Джохар Дудаєв був і залишається лідером. І ось коли він починав формуватися з різних боків Європи – є зв’язки між людьми, вони воювали разом, ось так і збиралися. Ось наприклад його заступник був азербайджанець, колишній генерал азербайджанської армії, в опозиції до Алієва, він із Норвегії, Осло. Людина таксувала! Також обізвався. Потім, я знаю, є велика група чеченців із Австрії, з Франції.

– А сам Мунаєв з якої країни?

– Він із Норвегії.

– Чи не є однією з причин створення цього батальйону також те, що «кадировці» воюють на протилежному боці?

Будь-якому чеченцеві, який відправився туди від імена Путіна, Кремля. Це величезна ганьба!

– Так, так. Ви знаєте, нас це дуже сильно зачепило, нас це образило. Світ нас сприймає, та ж Україна нас сприймає, вони ж не знають, кажуть, ви ж однакові на вигляд, одна мова. А тут якісь чеченці з’явилися і орудують. На самому початку європейські чеченці і чеченці з Чечні, як тільки в Україні все починалося – я особисто записував десятки голосів з цієї ж Чечні, де пікнути не можливо – ти сьогодні сказав, через 2 годин тебе немає, і закладуть, і здадуть. Не дивлячись на це, люди говорять твердо, залізно кажуть: це велика несправедливість – вплутуватись у цю війну будь-якому чеченцеві, а до отого ж який відправився туди від імена Путіна, Кремля. Це величезна ганьба! І якщо вони там є такі, то ж не може бути, щоб нас там не було на противагу. Спільне у нас з ними лише те, що ці люди знають чеченські слова, фрази, трохи мову. Ніяких інших спільних знаків у нас з ними немає.

– Щодо цього батальйону, скільки приблизно людей у ньому?

– Будь-яка війна на початку, коли по тобі не стріляють, кров ще не ллється, поки ти не відчув ще на собі поранень і таке інше, бажаючих записатися, чи тих, які вже записалися, буває в 7-8 разів більше, ніж реально тих, які приходять на цю війну. А в цей батальйон на самому початку записалося приблизно понад 350 людей, список був десь близько 400.

(Відеоінтерв’ю з Ісою Мунаєвим, командиром новосформованого чеченського батальйону імені Джохара Дудаєва)

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG