Доступність посилання

ТОП новини

Україна може обійтися без російського газу (огляд преси)


Коли Росія припинила постачати в Україну газ, багато хто говорив, що без нього країна не виживе. Проте уряд знайшов вихід із ситуації, уклавши контракт про поставки реверсного палива з Європи. Як пише газета «Україна молода», Арсенію Яценюку нарешті вдалося те, про що всі говорили, але ніхто не наважувався зробити, – забезпечити енергетичну незалежність України від Росії і знищити головну корупційну схему в країні: заробітки на газі. Видання пише, що багато років Україна була найбільшим покупцем російського газу. Промислові підприємства, які належать олігархам, фактично мали дотації на газ із бюджету, за що платили пересічні українці. Попереднє керівництво країни також не дуже прагнуло подолати залежність від примх північного сусіда та його газу. Бо паливо було бізнесом політичної верхівки, і на ньому заробляли, переконуючи, що будь-який інший газ коштує дорожче. Виявилося – навпаки, це була найбільша корупційна схема у державі, зруйнувати яку наважилися тільки зараз. На цьому наголошується в статті «Обійдемось без дрижаків».

На парламентських виборах на 23 виборчих округах можуть перемогти колишні регіонали, попереджає «Газета по-українськи». Блок Петра Порошенка, «Народний фронт» Арсенія Яценюка та інші партії Майдану виставили там слабких кандидатів або взагалі нікого. Причина, як припускає видання, – влада боїться, що в парламенті буде багато активістів. Тому повіддавали округи тим, хто завжди лояльний до влади, виконує її вказівки. До того ж мажоритарники – це переважно люди без політичної ідеології. Хто сильніший, з тими вони й будуть. А оскільки Порошенку після виборів треба буде мати свою більшість у Верховній Раді, то доводиться підстраховуватися мажоритарниками. Газета наголошує, що тепер у владі немає єдиного менеджера, який би контролював висування кандидатів у депутати. За часів пізнього Кучми був Медведчук, за Януковича – Льовочкін і Клюєв. Зараз окремі питання вирішує особисто Порошенко, деякі – люди з його оточення, інші – Яценюк.

Війна на Донбасі вплинула на вуглевидобувну галузь: в Україні з’явилася реальна загроза дефіциту вугілля для теплових електростанцій, які виробляють електроенергію. Якщо не поповнювати запаси, вугілля ТЕС вистачить лише на два тижні. Як пише газета «Сегодня», через зруйновану залізницю паливо не можуть доставити з Донбасу. До того ж вугілля з шахт розкрадають сепаратисти. А Україна тим часом, купує вугілля у Південно-Африканської Республіки.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG