Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: курдське місто Кобані може повторити долю Сребрениці – ООН


Бої у сирійському місті Кобані тривають, 10 жовтня 2014
Бої у сирійському місті Кобані тривають, 10 жовтня 2014

Тисячі людей можуть бути страчені у курдському місті Кобані, що на півдні Сирії, якщо його захоплять бойовики «Ісламської держави». Про це заявив представник ООН у справах Сирії Стефан де Містура, повідомляє Reuters.

За його словами, Кобані може спіткати доля боснійського міста Сребрениця, де у 1995 році серби вбили 8 тисяч боснійських мусульман. (Цей випадок вважається найбільшою жорстокістю у Європі з часів Другої світової війни).

«Якщо місто паде, 700 плюс ще 12 тисяч людей, не рахуючи військових, можуть бути страчені», – заявив Містура.

В ООН припускають, що 700 літніх людей потрапили у пастку у Кобані, ще 12 тисяч, за їхньою інформацію, залишили центр міста, але не перетнули кордон з Туреччиною.

«Ви пам’ятаєте Сребреницю? Ми пам’ятаємо. Ми ніколи не забудемо і, можливо, ми ніколи не пробачимо собі», – наголосив представник ООН з питань Сирії.

«Коли є неминуча загроза цивільним, ми не повинні мовчати», – заявляє Стефан де Містура.

За повідомленнями спостерігачів за правами людини, бойовики угруповання «Ісламська держава» зайняли 40 відсотків сирійського міста Кобані, розташованого на кордоні з Туреччиною.

Правозахисники, що базуються у Великобританії, додали, що бойовикам майже повністю підконтрольна територія, де базується курдська адміністрація.

Водночас представник сирійських курдів заявив, що бій біля будівлі курдських сил безпеки триває, але заперечив масовий наступ бойовиків.

У Женеві посланець ООН Стефан де Містура закликав Туреччину дозволити добровольцям перетнути сирійський кордон, щоб захищати Кобані запобігти масовим убивствам, які бойовики можуть скоїти у місті.

XS
SM
MD
LG