Доступність посилання

ТОП новини

Ніяких бункерів під Донецьким аеропортом немає – архітектор Спусканюк


Так виглядає нині реконструйований до Євро-2012 міжнародний аеропорт Донецька
Так виглядає нині реконструйований до Євро-2012 міжнародний аеропорт Донецька

Київ – Архітектор, який проектував і будував у радянські часи Донецький міжнародний аеропорт, називає брехнею повідомлення російських ЗМІ про «підземні надміцні бункери», які, мовляв, і дозволяють так успішно захищатися українським силам. Володимир Спусканюк розповів Радіо Свобода про свої проекти у Донецьку й про те, як ставиться до того, що відбувається зараз.

Архітектор Володимир Спусканюк живе у Вінниці. Йому 82 роки. Народився він у Слов’янську, закінчив там у 1951 році єдину на все місто українську школу. Проектувати споруди вчився у Харківському інституті народного господарства. Багато будував у Донецьку, зокрема, головний корпус Донецького університету, Північний вокзал, будівлю банку, перший сучасний широкоформатний кінотеатр «Червона шапочка».

Спусканюк також брав участь у проектуванні проспекту Ілліча, але тогочасна донецька партноменклатура виключила його прізвище з авторів проекту, образившись, що архітектор погодився переїхати до Вінниці. У Донецьку Володимир Спусканюк пропрацював 11 років, останні з яких присвятив реалізації проекту будівництва міжнародного авіаційного порту на місці існуючого летовища. Працюючи головним архітектором Вінниці, Володимир Спусканюк, серед іншого, побудував Меморіальний комплекс Слави.

Радіо Свобода зв’язалося з архітектором телефоном.

– Розкажіть, як будували у Донецьку міжнародний аеропорт?

– Мені доручили цю роботу, і я був дуже зацікавлений. Мабуть, ще тому, що був готовим до цієї робити. Я їздив по всьому Радянському Союзу і дивився, які там були зроблені аеропорти. У той час будувався аеропорт у Ленінграді, також у Новосибірську. Але те, що ми зробили у ті часи, було досягненням. Це був перший в Україні аеропорт такого значення. Великий аеропорт. Бо всі тоді наші обласні центри України мали примітивні аеродроми, а це вже був хороший аеропорт міжнародного класу. Це була гордість шахтарів, працівників мартенівських печей, взагалі всіх трударів Донбасу. Це була рідкість для тодішніх союзних республік.

– Фактично те, що будували ви і побудували після вас, тепер зруйнували. Як ви ставитеся до того, що відбувається?

Те, що зробили ці варвари, навіть не можна назвати. Це варвари, більше нічого. Це ганьба! Я вважаю, що це ганьба у першу чергу Партії регіонів, яка допустила це

– Те, що зробили ці варвари, навіть не можна назвати. Це варвари, більше нічого. Це ганьба! Я вважаю, що це ганьба у першу чергу Партії регіонів, яка допустила це. Вона допустила. І якщо вони кажуть, що будують «Донецьку народну республіку», то хіба можна було допустити до того, що скільки було зруйновано будівель?! А скільки загинуло людей?! Ганьба! Сто разів ганьба.

То ніяка не «народна республіка», а щось нав’язане Путіним і його бандою

​І я думаю, що це біда для наших трударів – українських шахтарів. Вони там зараз не мають можливості відкрито сказати правду. Бо ж то ніяка не«народна республіка», а щось нав’язане Путіним і його бандою. Це біда й горе для нашого українського народу, який живе зараз на Донбасі.


Йде боротьба. Амбіції, ворожнеча й більш нічого. Боротьба, яку очолив Путін. Цьому всьому дали вже характеристику й міжнародні спостерігачі. Всі знають і всі бачать, що це ганьба, яку в Україну приніс Путін із своїми… ну, немає у мене слів навіть, щоб їх назвати.

– Пане Володимире, російські ЗМІ розповідають про «підземні ходи та бункери, збудовані на випадок ядерної війни» під Донецьким аеропортом, які нібито допомагають українським силам утримувати цей стратегічний об’єкт. Чи є там справді така підземна інфраструктура?

– Це все брехня. Немає там нічого подібного. Абсолютно немає. Це звичайний цивільний аеропорт міжнародного класу. І не треба слухати ці байки, бо та пропаганда російська руйнує й зомбує.

Там немає нічого того, що вони кажуть. А воюють вони за нього, бо вважають, що це стратегічний об’єкт

Я аеропорт будував, я його порядкував. Я знаю, що там є. Там немає нічого того, що вони кажуть. А воюють вони за нього, бо вважають, що це стратегічний об’єкт. Якщо вони матимуть цей аеропорт, то вони закинуть туди літаки, десанти, зброю і все інше. І підуть війною на інші міста України – на Херсон, Одесу. Це все задумано путінською зграєю.

Я вам скажу так. Мені багато років, і я хочу тільки одного – щоб український народ переміг. Бо Україна цього заслуговує.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG