Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії закінчилися вибори на головні політичні посади


Під час виборів у Боснії, місто Сребрениця, 12 жовтня 2014 року
Під час виборів у Боснії, місто Сребрениця, 12 жовтня 2014 року

У Боснії й Герцеговині в неділю відбулися вибори на більш як 500 головних політичних посад. Населення країни та її регіонів обирало трьох членів колективного президентського органу, депутатів боснійського парламенту, а також парламентів двох федеральних складових країни, а в босняцько-хорватській частині – ще й представницьких органів її самоврядних кантонів.

Вибори вважають визначально важливими для виходу з політичного глухого кута в Боснії й Герцеговині. На перші результати очікують близько півночі за місцевим часом.

Вибори відбулися після громадянських заворушень і насильства на початку року, викликаних корупцією й нужденністю значної частини населення, а також на хвилі невдоволення реакцією влади на катастрофічні повені у травні.

За системою, створеною за результатами Дейтонських мирних домовленостей 1995 року, Боснія й Герцеговина стала федерацією трьох головних національних громад – «конституційних народів» країни: босняків, яких раніше називали «боснійськими мусульманами», боснійських сербів і боснійських хорватів. Ці громади обирають по одному своєму представникові до президентського органу. Головними складовими федерації Республіки Боснії і Герцеговини є, з одного боку, Республіка Сербська (утворення боснійських сербів), а з іншого – Федерація Боснії і Герцеговини (так називають, у свою чергу, федеративне об’єднання десяти кантонів, де живуть босняки і боснійські хорвати.) Країна є кандидатом на вступ до НАТО і офіційно визнана «потенційним кандидатом» на вступ до ЄС.

XS
SM
MD
LG