Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: вибори на захоплених сепаратистами територіях – тільки за українським законом


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Вибори місцевих органів влади на поки що підконтрольних бойовикам територіях, які мають відбутися невдовзі, мають бути «не ті, які намагаються проголосити терористи», а лише ті, які передбачені українськими законами, заявив у неділю президент Петро Порошенко.

Це мають бути вибори, які відбудуться за українськими правилами і які повністю відповідатимуть українським законам, які відбудуться під спостереженням ОБСЄ та інших європейських, міжнародних організацій та структур і будуть визнані всім світом як прозорі та демократичні, наголосив він у зверненні щодо реалізації мирного плану та зміцнення обороноздатності держави.

Саме такі вибори є одним із головних моментів до того, щоб відкрився «зрозумілий і необхідний шлях до політичного врегулювання», наводить слова Порошенка прес-служба голови держави.

Інші такі необхідні моменти, яких треба домогтися, – це повне припинення вогню, виведення російських військ та техніки, встановлення контролю над кордоном, сказав президент.

Попередніми днями міністр закордонних справ Павло Клімкін заявляв, що будь-які вибори в листопаді так званих президентів чи парламентів Донецька чи Луганська приведуть мирний процес на Сході України у глухий кут. «Необхідно, щоб всі сторони, включно з Росією, не просто надіслали месидж із вимогою не проводити вибори, а ще й ефективно сприяти тому, щоб ці вибори не відбулися», – заявив Клімкін в інтерв’ю агентству «Ройтерз».

Відповідно до закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який Верховна Рада ухвалила відповідно до мінських домовленостей щодо врегулювання на Сході України, але який іще не набув чинності, дострокові місцеві вибори в цих районах, що наразі окуповані сепаратистами і російськими військами, мають відбутися 7 грудня. Водночас сепаратисти заявили, що не визнають цих рішень і призначають власні «вибори» в листопаді.

Відео: Адміністрація Президента України

XS
SM
MD
LG