Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні донори мають для Смуги Гази майже 5,5 мільярдів доларів


Міжнародні донори пообіцяли в неділю надати загалом близько 5 мільярдів 400 мільйонів доларів на відбудову Смуги Гази після 50-денного збройного конфлікту між Ізраїлем та радикальним ісламістським рухом «Хамас» і закликали Ізраїль та палестинців поновити мирні переговори. Такий результат конференції донорів, яка відбулася в єгипетському Каїрі.

Обіцяна сума значно перевищила обсяг прохань Палестинської національної адміністрації, яка прагнула отримати на відбудову Смуги Гази 4 мільярди доларів.

Зокрема, відразу 1 мільярд доларів пообіцяв надати Катар, 212 мільйонів доларів – США, по 200 мільйонів – Об’єднані Арабські Емірати і Кувейт. Країни Європейського союзу пообіцяли 450 мільйонів євро.

У Смузі Гази за останні шість років відбулося вже три збройні конфлікти. Як заявив державний секретар США Джон Керрі, закликаючи до мирних переговорів, населення Смуги Гази й далі ризикує потрапити в новий конфлікт, доки «Хамас» обстрілює ракетами цивільних мешканців Ізраїлю.

Домовленість про «безстрокове» припинення вогню в цій частині палестинських територій, де «Хамас» фактично перебуває при владі, уклали наприкінці серпня. Внаслідок бойових дій там загинули понад 2 тисячі 100 людей, головно палестинці.

Ізраїльські удари по об’єктах бойовиків-ісламістів у Смузі Гази почалися, як і в попередніх таких конфліктах, через активізацію ракетних обстрілів території Ізраїлю, які здійснюють «Хамас» і його союзники антиізраїльського спрямування.

XS
SM
MD
LG