Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенка не можна вважати «третьою стороною» в українсько-російській війні – білоруський правозахисник


Олесь Бяляцький на міжнародній конференції «Форум 2000» в Празі
Олесь Бяляцький на міжнародній конференції «Форум 2000» в Празі

Сприйняття президента Білорусі Олександра Лукашенка як третьої, нейтральної сторони в нинішньому російсько-українському конфлікті є ілюзією, заявив сьогодні голова білоруського правозахисного центру «Весна», колишній політв’язень Олесь Бяляцький.

«Російські військові бази, спільна протиповітряна оборона, велетенська економічна залежність, культурна та мовна русифікація, асиміляція білорусів – ось відповідь, на чиєму боці Лукашенко», – сказав Бяляцький на міжнародній конференції «Форум-2000», що відбувається у столиці Чехії Празі.

За його словами, влада Білорусі незалежна тільки до тієї міри, до якої їй дозволяє президент Росії Володимир Путін.

Голова правозахисного центру «Вясна» колишній політв'язень Олесь Бяляцкий і кубинська дисидентка Еані Санчес на міжнародній конференції «Форум 2000» в Празі
Голова правозахисного центру «Вясна» колишній політв'язень Олесь Бяляцкий і кубинська дисидентка Еані Санчес на міжнародній конференції «Форум 2000» в Празі

Керівник «Весни» попередив про небезпеку «азербайджанізації» Білорусі – ситуації, коли Азербайджан, де є політв’язні і немає вільної преси та виборів, головує в Раді Європи, організації, створеній для захисту прав людини і основних свобод. «Диктатори завжди знаходять, чим торгувати: ресурсами, нафтою, транзитом, геополітичне розташуванням країни», – сказав білоруський правозахисник, нагадавши, що в Білорусі, як і раніше, перебувають за гратами політв’язні.

Олесь Бяляцький вважає, що причини російського вторгнення в Україну в тому, що російське керівництво відчуло небезпеку після того, як український народ скинув корумповану владу. «Я точно знаю, яка Україна влаштовувала б Росію і Путіна – така, як сьогоднішня Білорусь, несамостійна ні політично, ні економічно диктатура. Така, як Білорусь, де не чути голосу придушеного народу і незалежність якої примарна і слабка».

Наприкінці промови Олесь Бяляцький закликав до об’єднання людей, які міркують у категоріях демократії, свободи і прав людини – адже недемократичні режими активно допомагають один одному, і тому потрібно боротися проти «інтернаціоналу диктатур», сказав правозахисник.

«Форум-2000» проводять у Празі від 1997 року, коли такий захід ініціював перший президент Чехії Вацлав Гавел. Відтоді форум збирає впливових політиків, економістів, громадських діячів, філософів та богословів із різних країн світу.

XS
SM
MD
LG