Доступність посилання

ТОП новини

У грудні поновляться масштабні бойові дії? (Огляд преси)


Повернення російських військових частин, що проходили навчання в Ростовській області, до пунктів постійної дислокації, експерт «Газети по-українськи» сприймає без особливого ентузіазму. Він нагадує, що польові штаби та шпиталі лишаються на місцях. І вже в грудні можуть відновитися бойові дії. Усе залежить від того, як відбудуться вибори на території окупованого Донбасу і наскільки Україна визнає ці вибори. Експерт видання ділиться інформацією, що на початок 2015 року заплановані вибори у так званих «ЛНР» та «ДНР» до Державної думи Росії. Тож можливе або пряме військове втручання, або гра м’язами. Кремль намагатиметься «прорубати» сухопутний коридор на Крим. Битимуть із двох боків – як із Криму, так і з-під Маріуполя. Причому саме місто оминуть, щоб зберегти металургійні комбінати й порт. Розхитуватимуть також ситуацію в Херсонській і Одеській областях. На цьому наголошується у матеріалі, що так і називається «Росія призначила військові навчання на грудень».

Поточний тиждень може стати вирішальним у війні на Донбасі. Президент завив, що розраховує домогтися повного припинення вогню. Однак, експерти газети «Сегодня» вважають, що це буде непросто. По-перше, зараз на Донбасі є частина бойовиків, яких ніхто не контролює. Та і в питанні проведення дострокових місцевих виборів є проблеми, зауважує видання. Газета пише, що Порошенку слід домогтися від Путіна обіцянки вплинути на бойовиків: переконати їх скласти зброю і відмовитися від виборів. Якщо ж цього не станеться, конфлікт на Донбасі може виявитися замороженим.

Президент звільнив Валерія Гелетея. Журналісти газети «Україна молода» підрахували, що новий міністр оборони буде п’ятим з початку року і четвертим при новій владі. Такої калейдоскопічної зміни керівників, як на посаді міністра оборони, не знає жодне інше відомство. Видання зазначає, що на репутації можливого нового міністра Степана Полторака є темна пляма: за часів Януковича він керував у Харкові академією МВС, у повній злагоді з Михайлом Добкіним. При новій владі «заслуги» Полторака були чомусь забуті, а сам він зробив стрімку кар’єру, залишаючись доволі неоднозначною фігурою. Докладніше про його минуле йдеться в статті «Хоч воюй – хоч не воюй, все одно здобудеш… відставку».

Газета «День» пише, що коли країна в стані війни міністр оборони має бути досвідченим військовим. А у Полторака є потенціал, достатній досвід та підтримка всередині війська. Бо до цього Петро Порошенко першочерговим важелем розв’язання ситуації бачив політико-дипломатичний, але зараз він зрозумів, що без військового потенціалу, без зміцнення сил оборони буде неможливо завершити війну з Росією. Щодо достатньо частої зміни керівників Міноборони, то зараз Україна де-факто має військовий час і такі кадрові пошуки є необхідними. Там де в мирний час йдуть місяці і роки, щоб зрозуміти, чи підходить людина для посади міністра, в Україні для цього вистачає кількох тижнів. Заголовок публікації – «Про логіку призначень у часи війни».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG