Доступність посилання

ТОП новини

Німці будують у Харкові теплі будинки переселенцям


У Харкові будують селище для переселенців з Донбасу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

У Харкові будують селище для переселенців з Донбасу

Харків – Федеральний міністр економічного співробітництва та розвитку Німеччини Ґерд Мюллер у вівторок в Харкові візьме участь в передачі гуманітарної допомоги тимчасовим переселенцям і огляди роботи з облаштування модульних будинків для переселенців з Донбасу. Німецький чиновник проінспектує домовленості канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента України Петра Порошенка щодо надання гуманітарної допомоги. Крім того, Німеччина передає переселенцям більше двох десятків вантажівок з побутовою технікою, медобладнанням, медикаментами, одягом тощо.

До приїзду Ґерда Мюллера команда німецьких інженерів разом з харківськими будівельниками поспішає зібрати модульний будинок, який буде розрахований на чотири родини. Про це розповів Радіо Свобода начальник дільниці ТДВ «Спецбуд-3» Віталій Ганжа.

«Ось цей, що ми зараз збираємо розрахований на чотири сім’ї. Там вісім спальних кімнат, чотири санвузли, чотири душових кожній родині окремо. Є ще модулі у два, три рази довші і більші, але про них поки нічого не можу сказати, ми ще їх вивчаємо і вчимося збирати у наших колег», – розповів Ганжа.

Міська влада сподівається, що в цих будинках зможе перезимувати більше 400 вимушених переселенців. У місті зареєстровано майже 20 людей, які полишили зону АТО.

За словами Віталія Ганжи, ці мобільні будинки зроблені з екологічних матеріалів з використанням енергоощадних технологій. На вигляд – це білі пластикові будинки, проте інженери кажуть, це тільки на вигляд. Німецькі мобільні оселі надзвичайно теплі, бо складаються з так званих «сендвіч-панелей», які мають кілька шарів.

Зроблені за принципом термосів – не випускають тепло, проте і не пропускають холод, це головне їхнє завдання. Опалюватимуться будиночки електричними конвекторами
Віталій Ганжа

«Зроблені за принципом термосів – не випускають тепло, проте і не пропускають холод, це головне їхнє завдання. Опалюватимуться будиночки електричними конвекторами», – каже Віталій Ганжа.

Новий рік у модульних оселях

У харківській мерії планують здати комплекс модульних будинків для вимушених переселенців 20 грудня, аби люди змогли зустріти в комфортних умовах Новий рік. Що ж до зборки самих модулів, то як переконують інженери, їх збирають, немов конструктор. До речі, в комплекті цього будинка: душові кімнати, санвузли, кухні, меблі для спалень, ліжка, стільці, столи, шафи. Більше часу потребують підготовчі роботи з проведення інженерних комунікацій: площу, де стоятимуть будинки, засипають щебенем. До кожного будинку проведуть каналізацію, воду та електрику. На подвір’ї будинків облаштують дитячі майданчики, неподалік розставлять і контейнери для сміття.

Проблема тільки у тому, щоб ми здали вчасно житло, облаштували його, тому що там складний підвід комунікацій
Ігор Терихов

«Проблема тільки у тому, щоб ми здали вчасно житло, облаштували його, тому що там складний підвід комунікацій», – зауважив заступник міського голови Ігор Терихов.

Як розповіла Радіо Свобода заступник міського голови Світлана Гарбунова-Рубан, яка опікується в Харкові соціальними питаннями, передбачається, що в німецьких будинках передусім житимуть батьки з маленькими дітьми, а також ті вимушені переселенці, у кого є серйозні проблеми з житлом.

На будівельному майданчику розповіли, що люди вже приходили і розпитували, як записатися в чергу на житло, але там всіх відправляють до соціальних органів міської влади.

Заступник міського голови Харкова Ігор Терихов повідомив, що на реалізацію проекту зі зведення модульних будинків з муніципального бюджету не витрачається жодної копійки. За домовленістю з німецьким урядом харківська сторона робить внесок у вигляді роботи фахівців з облаштування земельної основи для модулів, доріг та інфраструктури комунікацій. Фінансуванням проекту займається німецький уряд. За домовленостями канцлера Німеччини Ангели Меркель з президентом України Петром Порошенком, німецький уряд на гуманітарну допомогу для переселенців із зони бойових дій виділив 25 мільйонів євро. Це дозволить звести подібні містечка, окрім Харкова, у Дніпропетровську та Запоріжжі.

Ґерд Мюллер, міністр економічного співробітництва та розвитку Німеччини
Ґерд Мюллер, міністр економічного співробітництва та розвитку Німеччини

Саме сьогодні у Харкові відбудеться передача першої партії гуманітарної допомоги людям з Донбасу та Луганщини. В церемонії візьме участь федеральний міністр економічного співробітництва та розвитку Федеративної Республіки Німеччина Ґерд Мюллер, також він передасть сертифікати на сигнальний модульний будиночок майбутнім його жителям. Почнеться візит до Харкова Ґерда Мюллера з участі німецько-українському форумі «Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG