Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії поширили гасло: «Смерть московським попам!»


Патріарх РПЦ Кирило зі своїм дорогим годинником, який на фото після скандалу заретушували, однак залишилось його віддзеркалення на столі
Патріарх РПЦ Кирило зі своїм дорогим годинником, який на фото після скандалу заретушували, однак залишилось його віддзеркалення на столі

Російські ЗМІ поширили гасло «Смерть московським попам», приписуючи його ультраправим в Україні. Від провокацій із цими фальшивими листівками напередодні застерігала Служба безпеки України. Також російські мас-медіа та Слідчий комітет Росії розкривають свої «нові подробиці» про затримання так званого бійця батальйону «Дніпро» – цього разу виклали і відео. Проте, командир батальйону Юрій Береза продовжує наголошувати на тому, що такого бійця ніколи не існувало.

Журналісти російського «5-го каналу» у сюжеті про марш до річниці УПА в Києві, який відбувся у вівторок, назвали прибічників партії «Свобода» націоналістами та екстремістами. А також розповіли: «Напередодні ультраправі пригрозили всім священикам і заявили, що готують захоплення Києво-Печерської лаври. У декількох містах поширили листівки, в яких прямим текстом говориться: «Смерть московським попам». Представники РПЦ закликали захистити Українську православну церкву від подібних посягань».


Листівки, продемонстровані у відео російського «5 каналу» – є фальшивками, про які напередодні було повідомлення на офіційному сайті СБУ.

«Служба безпеки України попереджає про чергову провокацію, організовану в рамках інформаційної війни проти України. У проросійських групах соціальних мереж активно поширюються примітивні фальшивки, метою яких є розпалювання міжконфесійної ворожнечі, дестабілізація та провокування соціальної напруги у суспільстві. СБУ закликає не піддаватися на цю примітивну провокацію, оскільки метою її розробників є спровокувати протистояння між тими, хто купиться на цю брехню, і тими, хто прийде на захист «жертв», – було сказано в повідомленні.

Про провокації також попереджала ще минулого тижня Українська православна церква Київського патріархату.

«Під виглядом українських націоналістів та прихильників Київського патріархату провокаторами готуються напади на Києво-Печерську лавру та храми Московського патріархату», – зазначено у заяві.

За даними УПЦ КП, із різних областей України надходила інформація про розповсюдження листівок нібито від імені українських патріотів та прихильників Київського патріархату, в яких містяться заклики на Покрову,14 жовтня, вчинити «фізичну розправу» з духовенством Московського патріархату та захоплювати їхні храми.

Неіснуючий боєць батальйону «Дніпро» тепер уже у відео

На сайті Слідчого комітету Російської Федерації у вівторок з’явилось відео із так званим бійцем батальйону «Дніпро», про затримання якого російські ЗМІ повідомляли ще 1 жовтня.

Російський телеканал LifeNews поширив відео, де чоловік розповідає про себе.

«Боєць батальйону «Дніпро» Сергій Литвинов проник до Росії, щоб вилікувати хворий зуб. Саме таку версію видав сам заарештований», – сказала ведуча телеканалу LifeNews.


В ефірі телеканалу LifeNews відео з чоловіком проаналізувала фізіономіст Світлана Філатова. За її словами, так званий Сергій Литвинов дає неправдиві свідчення. Якщо ж прослухати всі шматки відео, то там є лише розповідь про те, що жінка затриманого порадила йому поїхати до Росії, щоб полікувати зуб, мовляв, в Україні війна, і тут йому з цим не допоможуть. А у відео на сайті Слідчого комітету Росії він каже: «Литвинов Сергій Миколайович, народився 8 березня, виріс у столичному Луганському районі, у селі Камиш, проживав саме там. Є дружина і дочка». Далі його запитують, як він ставиться до людей, які вбивають дітей, на що він каже, що це дуже погано. Ніяких свідчень про сам батальйон або ж його протиправні дії у цьому відео немає.

Командир батальйону «Дніпро» Юрій Береза у коментарі для Радіо Свобода ще раз наголосив, що такого бійця ніколи в батальйоні не було.

«Із таким прізвищем такої людини в батальйоні «Дніпро» немає і не було», – наголосив він. А на питання про те, що вже є відео з так званим бійцем, відповів: «Їм треба призначити чоловіка – от вони і призначили. Як можна коментувати дії «сумасшедших»? Вони божевільні. Вони живуть у своєму світі – у світі якогось там «Марсу» або я не знаю чого».

Прес-секретар батальйону «Дніпро» Катерина Леонова також заявляє, що все це провокація.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG