Доступність посилання

ТОП новини

Іменем загиблого волонтера назвуть бойову машину


Дніпропетровськ – На Кіровоградщині, в рідному селі Осипівці провели в останню путь волонтера й бізнесмена Івана Великого. Резонансне вбивство чоловіка сталось наприкінці минулого тижня у місті Жовті Води, де він жив і працював. Він був відомий тим, що активно допомагав українським силовикам у зоні бойових дій. Зловмисники поки не знайдені, але в міліції констатують: вбивство було організоване «дуже хитро». Тим часом колеги загиблого по волонтерській роботі кажуть, що не злякались і далі продовжують свою справу. На пам'ять про товариша планують відремонтувати БТР і назвати його іменем Івана Великого.

Правоохоронці називають це резонансне вбивство ретельно спланованим. У Жовтих Водах близько десятої вечора 45-річний Іван Великий вийшов з місцевої кав’ярні й сідав у власне авто, коли з машини, припаркованої поряд, пролунали постріли з обрізу мисливської рушниці. Волонтер отримав дві кулі в спину й помер в машині швидкої допомоги. Тим часом авто, з якого стріляли, спалахнуло зсередини і почало горіти. За версією міліції, пострілами з авто керували дистанційно: в салоні машини нікого не було. Міліціонери припускають: зловмисники весь час перебували десь поряд.

Винагорода за інформацію про вбивство

Правоохоронці порушили кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України «умисне вбивство». Правоохоронці Жовтих Вод шукають свідків трагедії, повідомляє виконувач обов’язків начальника міського відділу міліції Віталій Коваленко.

«Злочинець дуже хитро запланував це вбивство. Його в машині не було. Постріли були здійснені дистанційно. Після пострілів машина була підпалена, адже в ній знаходилось багато пально-мастильних матеріалів. Я звертаюсь до жителів Жовтих Вод. Жовтоводський відділ міліції за інформацію, яка буде сприяти розкриттю злочину, гарантує грошову винагороду й конфіденційність особам, які нададуть інформацію», – зазначає керівник міської міліції.

«Він був дуже сильною людиною, людиною слова»

Чи пов’язане вбивство з громадською роботою волонтера? У міліції версій слідства поки що не розголошують. У регіоні Іван Великий був відомою особою – депутат Петрівської районної ради Кіровоградщини, успішний фермер, тренер зі східних єдиноборств.

Його товариші згадують: коли в Україні розпочалися військові дії, він не зміг відсиджуватися вдома – купував і доправляв в зону АТО гуманітарну допомогу, ризикуючи власним життям, допоміг вийти з оточення кільком бійцям. Колега по волонтерській роботі Микола Журило каже: він був патріотом не на словах, а на ділі.

«Безкорисливо, щиро допомагав. Ремонтували техніку, їздили на передову, відвозили все. Він допомагав абсолютно всім: починаючи від того, щоб забрати хлопців, наших, жовтоводських, які виходили з оточення в Іловайську, закінчуючи ремонтом техніки. Фінансував сам, їздив сам, забирав, усім займався. Довіряли люди йому. Бронежилети, продукти харчування, медичні препарати, одяг. Машини навіть купували. Купили машину, відремонтували, передали нашим хлопцям в 39-ий батальйон територіальної допомоги. Може, хтось його не любив за те, що він був дуже сильною людиною, вольовою, людиною слова. Сподіваємось, що це не пов’язано з волонтерством, бо ми хочемо далі продовжувати свою роботу», – розповів Радіо Свобода волонтер.

У прес-службі партії «УДАР», членом якої був Іван Великий, Радіо Свобода повідомили, що партія вже «звернулася до правоохоронних органів з вимогою якнайшвидшого, всебічного і відкритого розслідування зухвалого вбивства».

БТР на честь «дяді Вані»

Жовтоводські волонтери кажуть: після резонансного вбивства вони не збираються згортати роботу з допомоги українській армії, навпаки – у пам'ять про загиблого ще більше згуртовуються. Аби вшанувати товариша, збираються взяти щось із розбитої бронетехніки, відремонтувати власними зусиллями й назвати на його честь.

У вбитого волонтера з Жовтих Вод залишилась дружина і троє неповнолітніх дітей. Провести його в останню путь прийшло кілька тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG