Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали прорвуться в парламент? (Огляд преси)


Хід виборчої кампанії характеризується низкою очевидних позитивних особливостей, констатує газета «День». Насамперед, це – зведення нанівець адмінресурсу і ймовірна відсутність в наступному парламенті комуністів, які «десятиліттями паразитували на старечій забудькуватості». Відтак, «фракція Кремля» у Верховній Раді може схуднути в рази. Однак нинішні вибори, як зазначає далі видання, використовують не весь конструктивний потенціал, закладений зникненням режиму Януковича. По-перше, політичні сили лишилися старими – у них все ще панує політична корупція. Як наслідок, безліч виборчих округів «здано» представникам режиму Януковича демократичними політичними силами, які, на думку експерта газети, навмисне повиставляли на ці округи відверто непрохідних кандидатів, ще й розпорошивши потенціал зі своїми політичними партнерами одразу на кількох. Очевидно, це зроблено за гроші, пише видання. В умовах збереженої мажоритарної системи відносної більшості, такі маніпуляції можуть призвести до перемоги кандидатів, які ніколи б не отримали підтримки більшості громади. Так само, поряд із активістами, журналістами і комбатами, у списках не дуже поменшало «тугих гаманців» виборчої кампанії, які часто відзначаються політичною безпринципністю і бажанням «відбити» вкладені кошти корупційним способом.

Україна різко загальмувала економічний розвиток і допустила критичний рівень держборгу. Порятунок від дефолту, як переконує газета «Україна молода», – швидкі й радикальні реформи. «Найбільша загроза для України нині – сама українська влада, якщо вона відмовиться і не зможе провести реальні економічні й соціально-політичні реформи», переконує експерт видання. На його думку, Україна нині гостро потребує не кредитів, а реальних інвестицій – зовнішніх і внутрішніх. А це можливо тільки за умови успішних реформ і довіри до української влади, віри у їх стабільність і повернення контролю над Україною на демократичних принципах управління.

Генпрокуратура України в трагедії під Іловайськом звинуватила батальйон «Прикарпаття», наголосивши, що військовики залишили місце служби, оголивши фланг, і поїхали додому шкільними автобусами через всю Україну зі штатною зброєю. Однак, як зауважує тижневик «Країна», Генпрокуратура поки що не висунула обвинувачень жодному генералу з командування АТО. Про те, чи можна списувати трагедію лише на батальйон «Прикарпаття» і хто мав би відповісти за трагедію під Іловайськом, видання аналізує у статті «Застосовують практику часів Януковича – шукають «стрілочника».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG