Доступність посилання

ТОП новини

Президент підписує закон про особливості самоврядування в частинах Донбасу


Президент Петро Порошенко підписав сьогодні закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», повідомила його прес-служба.

Цей документ визначає тимчасовий, на три роки від набуття чинності, порядок організації місцевого самоврядування, діяльності органів місцевої влади в окремих районах Донецької і Луганської областей, захоплених проросійськими сепаратистами і російськими військами.

Основна мета закону, мовиться в повідомленні, – «створення умов для якнайшвидшої нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, створення умов для повернення жителів до вимушено залишених місць постійного проживання, відновлення життєдіяльності в населених пунктах та розвитку цих територій», а також відновлення прав і законних інтересів юридичних осіб.

Серед іншого, закон призначає позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних і міських голів в окремих районах Донецької і Луганської областей на 7 грудня 2014 року. При цьому повноваження місцевих рад і посадових осіб, обраних на цих позачергових виборах, достроково не припинятимуться.

Крім того, за цим законом для охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів рішенням органів місцевого самоуправління можуть створюватися «загони народної міліції».

Закон має набути чинності з дня його офіційного опублікування.

Петро Порошенко наголошував, що в цьому законі жодним чином не йдеться ні про який «особливий статус» цих окремих районів, а тільки про тимчасовий особливий порядок самоврядування в них.

Цей закон, який до парламенту подав сам президент, Верховна Рада ухвалила ще 16 вересня на закритому засіданні й без обговорення. Наступного дня в його тексті на сайті Верховної Ради з’явилася зміна, якої, за словами багатьох депутатів, не було в тексті, розданому їм під час голосування: в першому варіанті межі «окремих районів», яких стосується закон, мала визначати сама Верховна Рада, у зміненому – керівник Антитерористичного центру при СБУ. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов обіцяв, що не підпише закону, доки не розбереться з заявами про це та інші можливі порушення під час голосування, коли, зокрема, не працювало електронне табло. Турчинов підписав цей закон і передав його на підпис президентові 14 жовтня. Нині в тексті на сайті Верховної Ради повернена перша версія – межі «окремих районів» визначає парламент.

Інший ухвалений 16 вересня закон, що стосується захоплених сепаратистами територій, «Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей», Турчинов наразі не підписав і на підпис президентові не подавав.

XS
SM
MD
LG