Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборний «каструльний» скандал у Дніпропетровську


©Shutterstock
©Shutterstock

Дніпропетровськ – Спостерігачі громадянської мережі «Опора» зафіксували на Дніпропетровщині факти, які вони розцінюють як спроби підкупу виборців. Один із хлібокомбінатів під егідою кандидата в депутати роздавав талони з 30-відсотковою знижкою на свою продукцію. Водночас від імені іншого кандидата на ринках міста торгівці-агітатори продавали набори посуду за пільговими цінами. «Каструльний» скандал уже набув розголосу: опоненти кандидата подали до суду та виграти його не змогли. Сам же відповідач заявив, що до акції з каструлями непричетний.

На ринку житлового масиву «Ігрень» агітатори, одягнені в накидки з прізвищем кандидата в народні депутати й чинного парламентаря, члена фракції Партії регіонів Якова Безбаха, продавали емальований посуд населенню. Ціни були дуже низькими: «ходова», 7-літрова каструля коштувала трохи більше 100 гривень, це удвічі чи навіть тричі дешевше, ніж в інших торговельних точках. Перехожі купували, але разом з тим фіксували продавців на фото.

Фото з сайту мережі «Опора»
Фото з сайту мережі «Опора»

У Громадянській мережі «Опора» цей випадок кваліфікували порушення українського законодавства, говорить спостерігач «Опори» у Дніпропетровську Вадим Головченко.

Ці каструлі розхапали, як гарячі пиріжки, за дві години буквально. Ми вважаємо, що це можна розцінювати як непрямий підкуп виборців
Вадим Головченко

«Такі нові «методи» агітації – продавали каструлі за собівартістю, за заниженими цінами. Ці каструлі розхапали, як гарячі пиріжки, за дві години буквально. Ми вважаємо, що це можна розцінювати як непрямий підкуп виборців», – розповів спостерігач.

Безбах свою причетність до «каструльної акції» відкидає

Довести, що випадок з каструлями був порушенням виборчого законодавства у суді взявся опонент Якова Безбаха на виборах Олександр Шикуленко, висуванець «Народного фронту». Розказує: свій позов до Окружного адміністративного суду підкріпив фотографіями й письмовими свідченнями людини, яку при купівля каструль агітували голосувати за кандидата-регіонала. Однак суд відхилив позов, пояснивши своє рішення недостатністю доказів. Позивач обурюється: вочевидь, аби справу взяли до розгляду, каструлі мав би продавати сам кандидат, особисто. Шикуленко збирається подати на апеляцію.

Необхідно було піймати кандидата за руку, коли він передавав ці каструлі? Я вважаю, що рішення було з розряду «відстаньте від нас, з’ясовуйте самі»
Олександр Шикуленко

«Які мають бути ще докази? Необхідно було піймати кандидата за руку, коли він передавав ці каструлі? Я вважаю, що рішення було з розряду «відстаньте від нас, з’ясовуйте самі». Але не в цьому справа. Я вважаю, що такі дії ображають виборця, ображають виборчу систему в цілому. Сховався за каструлею і вважаєш, що людей можна купити за такі подачку? Я вважаю, що такі дії не можуть якось суттєво вплинути на шальку терезів симпатій виборців. Неважливо, що рішення суду було негативним, головне, що ми витягли все це на поверхню», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Олександр Шикуленко.

Водночас сам кандидат у народні депутати, від імені якого продавали дешевий посуд, Яків Безбах свою причетність до «каструльної акції» відкидає. Каже: емальовані вироби й зараз продаються на ринках міста, але він до цього ніякого стосунку не має. Як опинився одяг з його символікою на продавцях-агітаторах, кандидат не знає.

Був суд, ми суд виграли. Продаж каструль відбувається щодня. Так що? Я на це вплинути ніяк не можу
Яків Безбах

«Був суд, ми суд виграли. Продаж каструль відбувається щодня. Так що? Я на це вплинути ніяк не можу. Я ніякої агітації не веду взагалі, якщо ви помітили. Я звик до цього бруду, я багато років працюю, як мене тільки не поливали мої опоненти. Я попередив, що якщо на мою адресу з’явиться ще якийсь бруд, я буду подавати до суду», – сказав Радіо Свобода Яків Безбах.

«Посилення відповідальності за непрямий підкуп виборців – на часі»

Політолог Владислав Романов зазначає: «каструльний» скандал у Дніпропетровську продемонстрував, що посилення відповідальності за непрямий підкуп виборців – на часі.

Давайте будемо виходити з того, що не треба ані пропонувати, ні брати
Владислав Романов

«Будемо сподіватись, що з цієї самої емальованої каструльки оту 30-відсоткову знижку, кашку чи гречечку отой, хто це робить, їстиме сам на нарах. Тоді, мабуть, буде поставлена реальна крапка в усіх цих ігрищах і, мабуть, щось після цього зміниться. Давайте будемо виходити з того, що не треба ані пропонувати, ні брати», – каже політолог.

Під час нинішньої виборчої кампанії незалежні спостерігачі зафіксували на Дніпропетровщині різні випадки, які кваліфікували як непрямий підкуп виборців: кандидати проводили фестивалі та ярмарки, роздавали випічку, надавали безкоштовний доступ до інтернету тощо.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG