Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: якби не Росія, дні «ДНР» і «ЛНР» були б вже давно злічені


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Якби не дії Росії, дні угруповань «ДНР» і «ЛНР», що діють на сході України, були б давно злічені, заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко.

«Росія змушена підтримувати і захищати ці території. Там живуть брати, і в біді їх Росія кинути не може. Тут цілий спектр причин. Ясно одне. Нам ні в якому разі не можна там починати війну. Там ніхто не буде воювати, окрім Росії. Америка не буде там, не піде на зіткнення безпосередньо. Дехто зацікавлений, щоб ми власними руками перебили один одного», – сказав Лукашенко на прес-конференції для російських регіональних ЗМІ.

«Конфлікт в Україні може бути вирішений тільки шляхом переговорів. Переможців у цій війні не буде», – цитує Лукашенка білоруське видання «Белта».

Як заявив білоруський президент, у Білорусі зараз «27-30 тисяч біженців з України». «У нас 70 тисяч вакансій по країні. У нас з українцями все дуже по-людськи, не переживайте», – сказав Лукашенко.

Минулого місяця у столиці Білорусі, Мінську, відбувалися зустрічі контактної групи щодо ситуації в Україні.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про мирне врегулювання, перший пункт якого, зокрема, передбачав негайне припинення вогню на сході України.

19 вересня учасники контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі підписали в Мінську меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня. Документ складається з 9 пунктів і передбачає, зокрема, заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій, виведення всіх іноземних збройних формувань із території України, в тому числі всіх так званих найманців.

Водночас українські силовики і проросійські бойовики звинувачують одне одного у порушенні режиму припинення вогню.

За повідомленням ООН, з моменту оголошення перемир’я, на Донбасі загинула щонайменше 331 людина.

XS
SM
MD
LG