Доступність посилання

ТОП новини

Путін заявляє про майже 10 мільярдів доларів газового боргу України


Президент Росії Володимир Путін заявив сьогодні, що сума боргів України, пов’язаних із газом, уже «набігає під десятку» мільярдів доларів.

Виступаючи в італійському Мілані після двосторонніх переговорів із президентом України Петром Порошенком, Путін стверджував, зокрема, що Україна від листопада минулого року заборгувала Росії за природний газ, за підрахунками російської сторони, 5,5 мільярда доларів.

За словами російського керівника, його країна вже й готова минулою датою перерахувати ціну за квітень – червень цього року, коли Росія виставила Україні ціну в 485 доларів за тисячу кубометрів, повернувши скидку у 100 доларів, але й тоді цей борг становитиме 4,5 мільярди.

Крім цього, він додав до цього боргу України й кредит від російського «Газпромбанку» «Нафтогазові України», який, за його словами, Росія має право вимагати до оплати, а також кредит того ж «Газпромбанку» приватній компанії Ostchem олігарха Дмитра Фірташа, що все разом, на його думку, наближається до суми в 10 мільярдів доларів.

Як сказав Путін, за такого становища Росія вже не може постачати газ Україні у кредит.

Це була вже третя сьогодні зустріч двох президентів. Раніше цього дня вони зустрічалися в так званому «нормандському форматі», з участю також президента Франції і канцлера Німеччини. А вранці в робочому сніданку також брали участь прем’єри Італії й Великої Британії і президенти Європейської ради і Європейської комісії. Темами зустрічей були газові суперечки Росії й України і врегулювання в частині Донбасу, де за підтримки Росії діють проросійські збройні сепаратисти.

На 21 жовтня у Брюсселі заплановані газові переговори України, Європейського союзу і Росії. Україна не визнає суми російських фінансових претензій і свого боку виставляє російській стороні значні рахунки.

XS
SM
MD
LG