Доступність посилання

ТОП новини

Moody’s знижує рейтинг Росії й дає негативний прогноз


Рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило сьогодні кредитний рейтинг російської держави на одну позначку, з Baa1 до Baa2. Прогноз щодо цього рейтингу залишається негативним, мовиться в повідомленні.

Першою причиною цього кроку агентство назвало дедалі гірші перспективи економічного зростання в Росії в середньостроковій перспективі, що ще погіршуються через продовження української кризи, зокрема, через вплив розширених міжнародних санкцій.

Крім того, до зниження рейтингу й негативного прогнозу на майбутнє спричинилося тривале скорочення валютних запасів Росії через втечу капіталу, обмежений доступ російських позичальників до міжнародних кредитних ринків, а також низькі ціни на нафту, повідомило агентство.

Одночасно воно знизило ще кілька фінансових показників Росії.

У Moody’s, зокрема, очікують, що воєнне протистояння в Україні і дедалі суворіші санкції проти Росії матимуть дедалі негативніший макроекономічний вплив на інвестиційний клімат у Росії й відтак на середньострокові перспективи зростання в ній. На думку агентства, негативні тенденції триватимуть тим довше, чим довше триває конфлікт в Україні і санкції проти Росії.

Крім того, негативний прогноз викликаний тим, що напруженість між Росією й Україною не послабилася від часу оголошення припинення вогню у вересні, бо воєнні дії на сході України тривають, і становище там лишається непередбачуваним. Тож дедалі важче уявити, що могло б у передбачуваному майбутньому покласти край конфліктові в Україні, а відтак і міжнародним санкціям проти Росії, враховуючи й можливість накладення ще суворіших санкцій, заявляють у Moody’s.

XS
SM
MD
LG