Доступність посилання

ТОП новини

За чергову подачку знову оберуть регіоналів? (Огляд преси)


В умовах війни з Росією спостерігати за політичною рекламою, на яку витрачаються мільйони гривень, які б могли піти на потребу бійців, огидно, зазначає газета «День». Однак повне перезавантаження влади – одна з вимог Євромайдану. Зрештою, це – можливість змінити систему. Інше питання – чи зробили політики висновки після всіх подій в Україні? Які методи вони використовують у передвиборній агітації? Видання переконує, що попри втрату територій і тисяч життів, політики й далі послуговуються старими правилами. Відбувається агонія системи, яку було закладено ще під час президентства Кучми. Спостерігається масове перефарбування «вовків» у безневинних «ягнят» з метою потрапляння у парламент. Переважають популістські гасла, які з огляду на серйозні зовнішні загрози є зовсім не доречними. Докладніше про агітроботу кандидатів йдеться в статті «Про «стандарт» Небесної Сотні».

Надії на підвищення якості нового парламенту мають під собою недостатньо підстав, стверджує газета «Україна молода». Видання пише, що єдиною суттєвою відмінністю майбутньої Верховної Ради буде її недоукомплектування. ЦВК переконує, що проведення виборів є неможливим щонайменше в 14 округах на Донбасі. З решти позицій Верховна Рада залишається системою, яка здатна безкінечно самовідтворюватись із найменшими корективами. І в цьому є провина виборців, які знову проведуть у парламент чимало колишніх регіоналів. Зокрема й тих, хто ухвалював «закони 16 січня». Їхній електорат голосуватиме не під дулом пістолета, а за чергову подачку. Газетярі не схвалюють прагнення багатьох командирів добровольчих батальйонів стати депутатами. Вони, звісно ж, є чесними та порядними людьми, однак аж ніяк не фахівцями тієї справи, до котрої вони навіщось долучаються. Адже парламент передусім – це писання законів. Не мордобій біля трибуни і не організація повстань, а нудна марудна робота для «ботанів». Саме тому, що зараз закони пишуть не депутати, а помічники їхніх помічників, у законодавчих актах так багато плутанини і внутрішніх суперечок. Більше про майбутні проблемами парламенту йдеться в статті «І нема на те Ради...».

В Україні вступили в дію кардинальні зміни в системі освіти. Деякі предмети зі списку тестування просто зникнуть, а тести з математики та української мови стануть дворівневими. І це далеко не всі заплановані реформи. Про те, чого ж чекати випускникам розповідає газета «Факти».

Студентка Києво-Могилянської академії Маша Берлінська підстригла довгу темно-русяву косу, роздобула бронежилет і втекла з магістратури на фронт. У зоні АТО вона стала фахівцем з аеророзвідки і під час польотів багато разів потрапляла під обстріл. Інтерв'ю з дівчиною також друкує газета «Факти».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG