Доступність посилання

ТОП новини

Одні чесно і відважно захищають країну, а інші хитрують і використовують


Український військовослужбовець у селищі Первомайськ, 24 жовтня 2014 року
Український військовослужбовець у селищі Первомайськ, 24 жовтня 2014 року

Після підписання президентом закону про люстрацію побільшало охочих поїхати у зону бойових дій. Але не воювати, а радше сфотографуватися, тобто відмитись задля кар’єрного зростання у майбутньому. Військові кажуть, що це моральний аспект кожної людини. Втім, як відрізнити чесних бійців і моральних шахраїв?

У соціальних мережах розміщені десятки фотографій політиків, чиновників, міліціонерів у військовій формі, бронежилеті, з автоматом у руках на тлі визволеного міста на Сході.

Неоднозначну реакцію серед львів’ян викликав той факт, що колишній голова фракції Партії регіонів у Львівській обласній раді Ігор Грещук поїхав у серпні на Схід добровольцем батальйону «Айдар» і одразу ж в інтерв’ю коментував дії львівських колег-депутатів, які стояли на Майдані.

У коментарі для Радіо Свобода Ігор Грещук розповів, що приїхав захищати Україну, перебуває у місті Щастя, що на Луганщині, а пішов у батальйон «Айдар», бо там вже були його друзі-луганчани.

«Коли вони пішли воювати, я подзвонив і сказав, що приїду. Якщо вони пішли, то я мусів їхати. Той, хто реально побував тут і походив на завдання в зоні АТО, ніколи не говоритиме негативу. Небагато депутатів зі Львова зголосились йти. Горе-патріотів у нас багато, на Майдані теж ховались за чужі спини. А ось сьогодні той, хто їде після закону про люстрацію, можуть бути і патріоти, які десь зрозуміли, але, як правило, то це люди, яким треба поставити «галочку». Я під закон не потрапляю», – наголосив Ігор Грещук.

Герої не лукавлять

Правдиві герої ніколи себе не показуватимуть і не вихвалятимуться, наголошує речник Західного оперативного командування, підполковник Олександр Поронюк. Якщо людина хоче очиститись від свого минулого, то має йти у військову частину і зі зброєю, як мобілізована, на Сході захищати країну. Він вважає, що саме у добровольчих батальйонах знаходять притулок ті, хто хоче здобути для себе кар’єрні дивіденди. Адже мобілізований чоловік мусить служити, дотримуватись дисципліни і не може відлучитись за власним бажанням додому, як це дозволено у «політичних батальйонах».

Я не здивуюсь, якщо вони за якийсь час стануть учасниками бойових дій і ще на свої хороми 300-500 квадратних метрів отримуватимуть пільги
Олександр Поронюк

«Я не здивуюсь, якщо вони за якийсь час стануть учасниками бойових дій і ще на свої хороми 300-500 квадратних метрів отримуватимуть пільги. Використовують час, тримають ніс за вітром і розраховують тільки на ту силу, яка йде до влади. Я бачу, як до мене просяться у друзі у фейсбуці ті, які ще півроку тому займались лукавством, а зараз ставлять свої фото зі Сходу. Навіть самі командири кажуть, що у батальйоні 600 бійців, а воює реально 80», – зауважив Олександр Поронюк.

Соціальний ліфт для нечесних

Закон про люстрацію передбачає певні преференції для тих, хто побував у зоні бойових дій і захищав країну. Тому чимало політиків, правоохоронців, чиє минуле не дуже «чисте», намагаються засвітитись на Сході, щоб у майбутньому залишитись «на плаву». Це не є системою, каже журналіст, політичний оглядач Іван Кривий. Але він припускає, коли ці нечесні люди повернуться, то почнуть повчати інших, мотивуючи, що захищали і воювали. Відповідно, нині є певний соціальний ліфт для нечесних людей після Майдану повернутись у політику чи владу.

Якщо людина хизується тим, що побувала у зоні АТО, це вже може бути натяком, що не захищати вона туди їхала
Іван Кривий

«Але це буде одразу видно, слід подивитись на минуле людини і вже сам факт повчання, як жити іншим, підозрілий. Бо справжній воїн, який захищав країну, володіє честю, порядністю, а ще скромністю, тому не розповідатиме всім про свої геройства. А якщо людина хизується тим, що побувала у зоні АТО, це вже може бути натяком, що не захищати вона туди їхала», – вважає експерт.

Кожна людина, яка була у зоні бойових дій і коли це зафіксовано у документах, має отримати пільги від держави, це розуміє українське суспільство. І саме люди у містах і селах зможуть дати моральну оцінку тим, хто їде на Схід задля відмітки. Однак, і цей факт слід ретельно розслідувати і довести, адже мужність справжніх і відважних захисників України ні в кого не викликає сумніву.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG