Доступність посилання

ТОП новини

Компанії-ретранслятори телеканалів Росії фінансують терористів на Донбасі – МВС


Київ – У Києві 24 жовтня міліція провела слідчі дії, зокрема обшуки, в офісах трьох компаній, які ретранслюють російські телеканали. Як повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ, ці три компанії усупереч рішенням суду продовжують ретранслювати телеканали Росії. Ба більше – кошти, отримані від продажу рекламного часу, ці компанії направляють на фінансування терористичних антиукраїнських груп, повідомили журналістам у МВС.

Слідчі дії включно з обшуками й арештами банківських рахунків (на суму близько 90 мільйонів гривень) проведені в офісах трьох компаній: товариства «Об’єднання російських телеканалів», яке представляє на території України «Перший канал», компанії «Торсат», яка володіє правами на трансляцію російських телеканалів на території України і компанії «Саттелеком», яка надає технічні послуги з трансляції супутникового сигналу російських телеканалів на території України.

Як повідомив на брифінгу радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, проведене раніше слідство встановило, що, по-перше, компанії порушили рішення Київського окружного суду і продовжили транслювати російські телеканали, які ведуть інформаційну пропагандистську війну проти України – «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «НТВ-Мир», «Россия-24», TVCI і РБК-ТВ.

Кошти, отримані від передачі сигналу і продажу рекламного часу, фірми направляють, серед іншого, на фінансування терористичних груп
Антон Геращенко

«Кошти, отримані від передачі сигналу і від продажу рекламного часу на вказаних каналах, названі фірми направляють, серед іншого, на фінансування діяльності терористичних груп на території України. Слідство має доведені факти. Відповідно до постанови суду, в офісах вилучено фінансову документацію та цифрові носії інформації, на рахунки компаній накладено арешт, загальна сума – 90 мільйонів гривень», – повідомив також Геращенко.


У «Торсаті» журналістам підтвердили проведення обшуку. Як повідомила прес-служба компанії, вранці 24 жовтня правоохоронці, виконуючи рішення Печерського суду міста Києва, вилучили документи, які стосуються діяльності компанії з розповсюдження російських телеканалів.

Компанія виконала судове рішення з призупинення ретрансляції російських телеканалів у повному обсязі

«З боку компанії «Торсат» усі документи у повному обсязі були надані представникам силових структур... Компанія 25 березня 2014 року виконала судове рішення щодо припинення ретрансляції на території України російських телеканалів «РТР-Планета», «Первый канал. Всемирная сеть», «НТВ Мир» и «Вести 24»... Компанія виконала судове рішення з призупинення ретрансляції російських телеканалів у повному обсязі, у рамках діючого законодавства України», – зазначено у повідомленні прес-служби компанії.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

На думку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, російські ЗМІ й окремі політичні сили в Україні можуть спекулювати на подіях нинішнього дня. Він також зазначив, що, оскільки компанія «Торсат» водночас забезпечує трансляцію телеканалу «Інтер», МВС можуть звинуватити у перешкоджанні роботі цього каналу. Тож Аваков запевнив, що за його вказівкою слідчі дії були проведені таким чином, щоб не перешкоджати мовленню і трансляції «Інтера». Керівництво цього каналу наразі від коментарів утрималось.

Україна має право припинити трансляцію антиукраїнських каналів, але у межах закону – експерти

Євген Кисельов
Євген Кисельов

Тим часом, автор і ведучий програми «Подробиці», яка мовить на каналі «Інтер», російський журналіст Євген Кисельов у розмові з Радіо Свобода зазначив, що бажаючі дивитись російські новини або російські телевізійні серіали знайдуть можливість робити це, оминаючи державні заборони. На думку Кисельова, «фанати» російських програм і серіалів можуть дивитись їх через супутникову «тарілку» або в інтернеті.

Кисельов також вважає, що Україна нині має право тимчасово заборонити ретрансляцію пропагандистських антиукраїнських каналів, програм і фільмів.

В умовах воєнного часу держава має повне право обмежити себе і своїх громадян від агресивної ворожої пропаганди супротивника
Євген Кисельов

«В умовах воєнного часу держава має повне право обмежити себе і своїх громадян від агресивної ворожої пропаганди супротивника», – зазначив Євген Кисельов.

Київський політолог і публіцист Віталій Кулик вважає, що коли мова іде про дії стосовно ЗМІ, якими би вони не були, необхідно пам’ятати про міжнародні конвенції, які забезпечують діяльність журналістів і яких держава Україна має дотримуватись. Навіть якщо слідчі дії проведено стосовно російських телеканалів, які Кремль використовує як інформаційну зброю – українські правоохоронці повинні діяти у рамках закону, наголосив експерт.

Віталій Кулик
Віталій Кулик

«Очевидно, має бути достатньо підстав для того, щоб потім ми не отримали дошкульного удару, наприклад, в Європейському суді з прав людини. Цей суд може ухвалити рішення на користь цих телеканалів, які (швидше за все) будуть опротестовувати дії української влади. До того ж, я не впевнений в ефективності подібних дій: можна забороняти ретрансляцію російських каналів, можна припиняти або забороняти в’їзд у країну небажаним пропагандистам. Але переслідувати журналістів в Україні, з моєї точки зору, є недоцільно і неефективно», – каже Кулик.

Євген Захаров
Євген Захаров

А виконавчий директор Української Гельсинської групи з прав людини Євген Захаров радить правоохоронцям не забувати, що мова йде про таку чутливу сферу як інформація, і необхідно дотримуватись норм чинного законодавства. При цьому слідчі дії, які включають обшук, не повинні перетворюватись на механізм залякування підозрюваних, зазначив правозахисник.

За законом, обшук можна провести, коли є вагомі підстави вважати, що за результатами обшуку будуть знайдені докази скоєння злочину
Євген Захаров

«За законом про оперативно-розшукову діяльність, обшук можна провести, коли є вагомі підстави вважати, що за результатами обшуку будуть знайдені докази тих чи інших аспектів скоєння злочину. І робиться це у межах розслідування», – зауважив Захаров.

На думку експертів, нині українській владі доведеться маневрувати між вимогами суспільства, яке здебільшого підтримує пропозиції припинити трансляції російських телеканалів і серіалів, які уславлюють спецслужби Росії, і чинним міжнародним законодавством, як і власними гарантіями у царині захисту свободи слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG