Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО привітав Україну з проведенням виборів і пообіцяв підтримку


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ привітав народ України з проведенням парламентських виборів і запевнив у підтримці суверенітету, незалежності і територіальної цілісності Української держави.

«Вітаю народ України з реалізацією свого права голосу на переважно мирних парламентських виборах. Як заявили міжнародні спостерігачі, незважаючи на важкі умови, вибори відповідали міжнародним стандартам. Переважна більшість населення України чітко і демократично висловилась на користь масштабного порядку денного реформ і європейського шляху», – йдеться в заяві Столтенберґа.

Він привітав рішучість українців і далі сприяти «всеосяжному політичному процесу, який базується на демократичних цінностях, повазі до прав людини, меншин і верховенстві права». «Це допоможе подальшій перспективі мирного врегулювання конфлікту в Україні», – наголосив генсекрета Альянсу.

Водночас Столтенберґ висловив жаль з приводу того, що «багато українців не змогли реалізувати своє право голосу в Криму, який Росія незаконно анексувала у березні, і в деяких районах східної України, де триває насильство і залякування виборців з боку сепаратистів, підтримуваних Росією, що є явним порушенням угод, підписаних у Мінську у вересні».

«НАТО продовжує підтримувати суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в рамках її міжнародно визнаних кордонів. Незалежна, суверенна і стабільна Україна, твердо прихильна демократії і верховенству права, є ключем для євроатлантичної безпеки», – наголосив він.

Крім того, генсекретар НАТО зазначив, що «з нетерпінням чекає роботи в тісному контакті з президентом Порошенком, новим парламентом та урядом, щоб продовжити давнє і особливе партнерство».

«Альянс залишається прихильним підтримці України в її широкомасштабних реформах у рамках комісії НАТО-Україна», – заявив Столтенберґ.

Міжнародні спостерігачі визнали парламентські вибори в Україні демократичними і такими, що відповідають світовим стандартам.

За опрацьованими понад 60% голосів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, перед ведуть дві політичні сили – «Народний фронт» (21,59%) і «Блок Петра Порошенка» (21,41%). До парламенту також проходять «Самопоміч», «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка і «Батьківщина». Не долає 5-відсоткового бар’єру, за попередніми даними, ВО «Свобода» (4,69%).

XS
SM
MD
LG