Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: бойовики погрожували виборцям на Донбасі


«Опора»: бойовики погрожували виборцям Донбасу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

За попередніми висновками експертів, парламентські вибори в Україні пройшли демократично та відповідно до міжнародних норм. Зокрема, адміністративний ресурс майже не використовувався, а порушень було в 3-4 рази менше, аніж на президентських виборах 2012 року, коли до влади прийшов Віктор Янукович. Спостерігачі додають, що абсолютна більшість зафіксованих порушень мали не системний, а процедурний характер та вирішувались на місці. Водночас, експерти відзначають, що найпроблемнішою стала мажоритарна складова – депутати змагались за округ брудними технологіями.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Під час голосування 26 жовтня вдалось зафіксувати 805 порушень виборчого процесу за весь період, звітує голова Комітету виборців Олексій Кошель. Абсолютна більшість із них – несуттєві, як то відкриття дільниці з запізненням, чи брак інформаційних плакатів на виборчих дільницях. Окрім того, мала місце і незаконна агітація у «день тиші», а подекуди і в день голосування. Зокрема, за його словами, цим зловживали «Блок Петра Порошенка», Всеукраїнське об’єднання «Свобода» та «Радикальна партія» Олега Ляшка.

«Я думаю, що ці вибори – перші за останні 10 років, коли переважну кількість порушень вдалось вирішити відразу в день виборів», – говорить експерт.

Втім, розповідає Кошель, спостерігачі виявили і вже звичні для українського виборця випадки підкупів, лиховісних «каруселей» та махінації з печатками. Проте, завдяки тому, що Міністерство внутрішніх справ на цих виборах тісно співпрацювало зі спостерігачами, силовики оперативно дізнавались про порушення і реагували на них.

КВУ: найпроблемніший – «округ Олеся Довгого»

«Є окремі проблемні округи. Насамперед іде мова про так званий «виборчий округ імені Олеся Довгого» (округ №102, Кіровоградська область – ред.). Мали місце укладання соціальний угод, і за свідченнями наших спостерігачів, виборці отримували винагороду за ці соціальні угоди. Мали місце факти підкупу, тиску на членів комісії», – розповідає Олексій Кошель.

Комітет виборців України закликає Центральну виборчу комісію визнати недійсними вибори на окрузі Довгого, а також у декількох одномандатних округах Донецької області. Зокрема, в окрузі №45 (центр м. Курахово Донецької області), де переміг Юхим Звягільський, народний депутат фракції Партії регіонів, почесний президент шахти імені Засядька.

Михайло Охендовський
Михайло Охендовський

Втім, голова ЦВК Михайло Охендовський уже заявив, що юридично для невизнання результатів немає підстав. За його словами, визнати вибори недійсними можна лише в разі визнання недійсним результатів голосування на всіх дільницях округу.

«Визнання виборів в окрузі недійсними законом не передбачено. Закон передбачає можливість визнання недійсними результатів голосування на окремих виборчих дільницях», – сказав Охендовський.

«Опора»: лідер – «Народний фронт», не проходять «Свобода», «Громадянська позиція» і «Сильна Україна»

За процесом волевиявлення стежили також спостерігачі громадянської мережі «Опора». Аби переконатись у тому, що ЦВК правильно рахує явку та результати, експерти вели паралельний підрахунок.

«Опора» отримала такі попередні результати парламентських виборів, опрацювавши всі протоколи: на першому місці – «Народний фронт» із результатом 21,9%, далі – «Блок Петра Порошенка» (21,3%), «Самопоміч» (10,6%), «Опозиційний блок» (9,6%), Радикальна партія (7,5%) та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (5,7%). За даними «Опори», 5% бар’єр не подолають «Свобода», «Громадянська позиція» та «Сильна Україна».

Втім, до офіційного оприлюднення результатів ЦВК ці дані зарано вважати однозначними

«Опора»: Явка досить висока, враховуючи події на Донбасі

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

Окрім результатів голосування, «Опора» паралельно вираховувала явку українців на виборах – 51,2% (похибка – 1,9%). На думку координатора мережі Ольги Айвазовської, явка «досить висока, враховуючи події в Донецькій і Луганській областях».

«Були залякування, погрози в бік членів виборчих комісій і виборців, які лунали з боку озброєних терористичних груп, що, зрозуміло, зменшило явку в цих регіонах як таку. Але якщо говорити в цілому про вибори, то абсолютна більшість кандидатів була в рівних умовах під час цієї виборчої кампанії і в ході проведення дня голосування», – говорить голова мережі «Опора».

Фактор безпеки був ключовим під час голосування на Донбасі – Айвазовська

Айвазовська наголошує, що на результати волевиявлення донбасців вплинули не стільки передвиборні програми та кампанії, скільки фактор безпеки.

«Зокрема, в окрузі №112 Луганської області напередодні дня голосування розповсюджувалися листівки від так званої «ЛНР». Там вказувалось, що всі громадяни, які будуть брати участь в організації голосування – будуть розстріляні, а ті, хто піде голосувати – позбавлені соціальних благ і пенсій», – розповідає Айвазовська.

Разом із тим, на думку експертів «Опори», ЦВК ухвалила вірне рішення, коли вирішила не проводити вибори на зайнятих бойовиками територіях: 9 округах Донецької та 6 округах Луганської області.

«В іншому випадку, ані держава Україна, ані Комісія вищого центрального рівня не мали жодної можливості забезпечити законний виборчий процес як у ході кампанії, так і у день голосування», – резюмує експерт.

Міжнародні спостерігачі визнали вибори демократичними

Загалом міжнародні спостерігачі попередньо визнали позачергові парламентські вибори як такі, що відбулись із дотриманням міжнародних норм та стандартів. Зокрема, привітали українців із чесним голосуванням Міжнародний республіканський інститут, ОБСЄ, Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами, Світовий конгрес українців, Український конгресовий комітет Америки та Українська громада у Франції.

Григорій Карасін
Григорій Карасін

Такими, що відбулися визнали українські вибори і в Міністерстві закордонних справ Росії. Про це агенції «Інтерфакс» заявив заступник голови МЗС Росії Григорій Карасін.

«Ми очікуємо офіційного підбиття підсумків, поки надходить доволі суперечлива інформація. Але вже зараз зрозуміло, що вибори, попри жорстку й брудну кампанію, відбулися», – сказав він.

В Україні триває підрахунок голосів українців за склад нової Верховної ради. Станом на 19:00 понеділка лідирують «Народний фронт» (21,79%) та Блок Петра Порошенка (21,47%). ЦВК опрацював майже 70% – надходять протоколи дільничних виборчкомів з технічних засобів зв’язку через систему «Вибори» від окружних виборчкомів.

За словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, Центральна виборча комісія очікує, що завтра представники окружних виборчих комісій почнуть доставляти протоколи з мокрими печатками з результатами голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG