Доступність посилання

ТОП новини

Українці мають пишатися тим, чого досягли лише за рік – голова місії НАТО


Чоловік залишає кабінку під час парламентських виборів, 26 жовтня 2014 року
Чоловік залишає кабінку під час парламентських виборів, 26 жовтня 2014 року

Київ – Українці обирають мир і Європу. Саме це засвідчили вибори, що відбулися загалом чесно і прозоро, вважають міжнародні спостерігачі. А серед проблем, що не вплинули на результати, називають недотримання «дня тиші», використання адмінресурсу та технічних кандидатів. Водночас, в МЗС Росії кажуть про «численні порушення».

Український уряд зробив усе можливе для проведення демократичних виборів – так вважають міжнародні спостерігачі. Зокрема, як зазначили в ОБСЄ, вибори до Верховної Ради надали українській владі більше легітимності. Водночас були зафіксовані і певні порушення, заявив у коментарі Радіо Свобода голова місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Кент Харстедт.

Кент Харстедт
Кент Харстедт

«Наразі проблемою є використання адміністративного ресурсу. Його вже набагато менше, але він досі є. Крім того, ми зафіксували і залякування, і напади на виборців, що є неприйнятним. Це лише кілька випадків, але вони є. Я був у багатьох спостережних місіях раніше і безпека – дуже рідко є проблемою на виборах. Але тут було саме так», – сказав Харстедт.

Спостерігачі відзначили значне зростання насильства в останні 10 днів кампанії, кількості випадків залякування та погроз на адресу кандидатів та агітаторів, цілеспрямованого знищення агітаційних матеріалів та виборчих штабів. Крім того, повідомлялось про достовірні твердження щодо підкупу виборців, багато з яких зараз розслідують правоохоронні органи. Іншою важливою проблемою голова місії назвав спекуляції на темах корупції, а також так званих технічних кандидатів.

Також міжнародна місія із спостереження за виборами в Україні вважає, що президент і прем’єр-міністр несправедливо скористалися своїми посадами, звертаючись до виборців із закликами обрати реформаторський парламент під час «періоду тиші».

«Що ж до спостерігачів, то загалом у них була одна основна проблема. На Донбасі, навіть у контрольованих урядом України територіях, було складно, щоб не сказати неможливо, працювати спостерігачам короткотермінової місії. І через практичні складнощі і через небезпеку», – зазначив він.

Українці після Майдану точно обрали Європу, точно обрали мир – Пленкович

Голова делегації Європейського парламенту Андрій Пленкович відзначив, що перші постмайданні вибори були абсолютно легітимними і пройшли вільно і чесно.

Андрій Пленкович (посередині)
Андрій Пленкович (посередині)

«Україна зараз перебуває під впливом гібридної агресії. В цьому контексті органи влади і ЦВК зробили все можливе, щоб дати можливість громадянам скористатися своїм виборчим правом. Тож українці після Майдану точно обрали Європу, вони точно обрали мир», – сказав Пленкович.

За його словами, вибори в Україні відбулися так само, як вони відбуваються і в країнах ЄС.

Ці вибори були вільними і чесними – європейські спостерігачі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00


Дезінформація – метод агресії Кремля щодо всіх сусідів – Юкневічене

Парламентські вибори в Україні були взірцевими, зокрема і для сусідніх країн – Росії, Молдови та Білорусі. Про це заявила голова спостережної місії Парламентської асамблеї НАТО Раса Юкневічене. За її словами, західним країнам слід розробити новий план, на зразок «Плану Маршалла» для підтримки України на шляху до європейських реформ.

Раса Юкневічене
Раса Юкневічене

«Маємо не забувати, що Україна перебуває в стані війни, і за останні 9 місяців в конфлікті, ініційованому Росією, загинуло вже близько 3700 українців. Росія комбінує військові дії з іншими методами для дестабілізації України, включаючи використання інформації, або скоріше дезінформації, що є частиною агресивного порядку денного Кремля стосовно всіх сусідніх країн». – зазначає Раса Юкневічене.

За її словами, українці мають пишатися тим, чого досягли лише за один рік.

«Всюди міжнародних спостерігачів приймали дуже добре. Крім того, я всюди бачила дуже багато місцевих спостерігачів, від партій та громадських організацій. Це, як на мене, хороший знак, що люди зацікавлені у виборах, вони залучили мільйони людей – не прямо, але наприклад як членів комісій, і це є частиною побудови громадянського суспільства в Україні», – сказала вона в коментарі Радіо Свобода.

Водночас, в «Опозиційному блоці» назвали позачергові парламентські вибори 2014 року найбільш брудними за всю історію України щодо опозиції. А в МЗС Росії заявили, що голосування в Україні відбулося, і Москва «залишає осторонь численні порушення й кроки щодо відсторонення від участі у виборах деяких політичних сил».

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG