Доступність посилання

ТОП новини

Черкащани на чотирьох округах обрали депутатами діячів режиму Януковича


Черкаси – На Черкащині фаворитами виборчих перегонів серед партій є «Народний фронт» і «Блок Петра Порошенка». Натомість по мажоритарці на більшості черкаських округів перемагають колишні регіонали та нинішні нардепи. Експерти вважають, що на це вплинула відсутність узгоджених кандидатів та «роздвоєність місцевого виборця». Хоча в решті округів перемогу здобувають нові люди в політиці, один із яких випереджає конкурента більш ніж на 13 тисяч голосів.

За результатами ЦВК, на жодному з черкаських округів «Опозиційний блок» не подолав прохідного бар’єру. Лише на тих дільницях, де голосували переселенці, трохи більший відсоток має «Сильна Україна». Загалом у багатомандатному окрузі черкащани віддали більше дев’яноста відсотків голосів за «демократичні сили». У регіоні лідирує «Народний фронт» і «Блок Петра Порошенка»

Натомість у мажоритарці ситуація протилежна. Із семи округів на чотирьох попередньо перемагають діячі режиму Януковича, нинішні нардепи, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня – Володимир Зубик, Геннадій Бобов, Валентин Ничипоренко та Антон Яценко.

Не менше питань до представників так званих демократичних сил, які своїм балотуванням великою кількістю від різних політичних сил розпорошили демократичний електорат
Максим Михлик

«Можемо говорити про певну роздвоєність черкаського виборця. Але це не свідомий, продуманий вибір, щоби там вирішили підтримати людей, які голосували за «диктаторські закони», які були членами Партії регіонів. Тут дуже багато питань не тільки до того, як ці кандидати вели кампанію. Не менше питань до їхніх конкурентів – представників так званих демократичних сил, які своїм балотуванням великою кількістю від різних політичних сил розпорошили демократичний електорат», – говорить голова обласного осередку КВУ Максим Михлик.

Рядовий «Азова» обійшов людину Фірташа більше ніж на 13 тисяч голосів

Неочікуваним для експертів став результат по 194 округу. Там черкащанин, рядовий «Азова» Олег Петренко переміг найближчу конкурентку, ставленицю Дмитра Фірташа Валентину Жуковську більше ніж на 13 з половиною тисяч голосів. Таким чином, він перевершив рекорд 2012 року, коли опозиціонер Микола Булатецький переміг Жуковську із розривом у 12 тисяч голосів. Щоправда тоді вибори визнали недійсними, а 194 округ став «проблемним».

Сам житель Черкас зробив вибір, можливо, на користь свіжого обличчя, який найкраще зіграв на патріотичних почуттях
Алла Юрковська

«У Черкасах змагалися кандидати, які торгувалися, хто що буде робити для Черкас. Фактично, ні Жуковська, ні Бондаренко (представник ВО «Батьківщина»), ні Петренко не мали переваги в очах виборця як благодійника для Черкас. У принципі, сам житель Черкас зробив вибір, можливо, на користь свіжого обличчя, який найкраще зіграв на патріотичних почуттях», – пояснює юрист КВУ Алла Юрковська.

Треба виховувати виборця – Колісніченко

Порівняно із виборами 2012 року ця кампанія була менш брудною, зауважує координатор громадянської мережі «Опора» на Черкащині Захар Колісніченко. Однак каже: більшість людей досі не розуміє функції депутата, тому й голосує за екс-регіоналів.

Людина, особливо у селі, прагматична. Вона каже, що однаково ми всіх обираємо на п’ять років і не чуємо про їх законотворчу діяльність. А тут хоч після цього щось залишиться. Це неправильно
Захар Колісніченко

«Люди ставляться до цього просто: функція депутата – щоб нам було добре або краще. Якщо людям краще, коли їм у селі роблять зупинку, або дорогу, або дитячий майданчик… Людина, особливо у селі, прагматична. Вона каже, що однаково ми всіх обираємо на п’ять років і не чуємо про їх законотворчу діяльність. А тут хоч після цього щось залишиться. Це неправильно», – каже він.

Тому, вважає Колісніченко, треба виховувати виборця. Адже незалежно від законодавства та етики кандидатів, вибір залежить від свідомості громадянина.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG