Доступність посилання

ТОП новини

Немає більшого зла, ніж законослухняний громадянин – художник Павленський


Ілюстрація зі сторінки у Facebook користувача Petr Pavlensky
Ілюстрація зі сторінки у Facebook користувача Petr Pavlensky

Контроверсійний російський художник Петро Павленський розповів Радіо Свобода про використання російською владою примусової психіатрії, про політичну апатію росіян і про те, як сам художник бореться з цими сумними феноменами російського суспільства.

Якщо ідеєю російського художника Петра Павленського є епатувати публіку, то його останній арт-перформанс можна назвати успішним – він роздягнувся догола, забрався на стіну московського інституту соціальної і судової психіатрії імені Сербського і великим кухонним ножем відрізав собі мочку правого вуха.

Метою перформансу під назвою «Відділення» було засудити, на йогу думку, зростаюче використання російською владою примусового психіатричного лікування, щоб змусити інакодумців мовчати.

Як ніж відокремлює мочку вуха, так само ця стіна відокремлює суспільство нормальних від божевільних хворих

«Як ніж відокремлює мочку вуха, так само ця стіна відокремлює суспільство нормальних від божевільних хворих. Тільки питання у тому, де ця стіна, де цей поріг, хто його встановлює», – сказав Павленський. Після двох годин на стіні клініки Сербського, художника відтягали поліцейські. По його грудях все ще текла кров.

«Повернення каральної психіатрії скоріше говорить про повернення до совкового режиму. У нас зараз відбувається дуже потужна реставрація», – сказав Павленський.

Він називає себе «політичним митцем» і наполегливо закликає росіян подолати політичну апатію поки не пізно. На його думку, немає більшого зла, ніж законослухняні громадяни. Він уважає, що зніяковілість влади через його останній перформанс може надати простим росіянам сил повстати проти, на його думку, все більш деспотичної влади.

Вони всі не знали, що робити, бо я нічого не робив, ніяким чином їм не погрожував, але вони боялися беззахисної людини без одягу, хоча вони всі були озброєні

«Там зібралося дуже багато представників влади – психіатрів, поліції, пожежних. Але вони всі не знали, що робити, бо я нічого не робив, ніяким чином їм не погрожував, але вони боялися беззахисної людини без одягу, хоча вони всі були озброєні», – сказав він.

Інститут імені Сербського сумно відомий тим, що саме тут радянські дисиденти отримували сумнівні діагнози, які дозволяли владі закривати їх у психлікарнях або відправляти у виправно-трудові табори.

Український пілот Надія Савченко, яку Росія звинувачує у причетності до вбивства двох російських журналістів в Україні, наразі проходить психіатричну експертизу в інституті Сербського.

Матеріал підготували Дмитро Волчек та Анна Шаманська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG