Доступність посилання

ТОП новини

Міненерго Росії назвало узгоджену ціну на газ для України – 378 доларів до кінця року


©Shutterstock
©Shutterstock

У Міненерго Росії заявляють, що ціна на російський газ в рамках «зимового пакета» (з 1 листопада 2014 по 31 березня 2015) для України в четвертому кварталі 2014 року складе 378 доларів США за тисячу кубічних метрів, в першому кварталі 2015року – 365 доларів США.

У прес-службі відомства повідомляють, що зміна вартості газу пов’язана з динамікою ціни на нафту, яка є одним з елементів цінової формули.

Також російська сторона зазначає, що ціна формується відповідно до формули діючого контракту з урахуванням знижки у розмірі 100 доларів США за тисячу кубічних метрів.

Крім того, Міненерго Росії повідомляє, що в рамках тристоронніх переговорів щодо газу не обговорювалися поставки в період після завершення осінньо-зимового періоду, так званий «літній пакет».

Російська сторона наголошує, що нові поставки газу здійснюватимуться на умовах передоплати.

За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, Україна розраховує на ціну на російський газ 378 доларів за тисячу кубометрів у четвертому кварталі цього року і 365 доларів – у першому кварталі 2015 року.

Газові переговори у форматі Україна-Росія-ЄС у Брюсселі, що розпочалися 29 жовтня, мають продовжитися сьогодні ввечері.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак сьогодні вранці заявив, що Україна й Росія узгодили базові умови поновлення поставок газу в зимовий період. Водночас Росія заявляє, що газова суперечка з Україною не буде вирішена, поки Євросоюз не гарантує передоплату Києвом поставок газу, який він хоче отримати від Москви взимку.

Крім того, сьогодні Кабмін схвалив протокол про умови постачання газу в зимовий період. Документ визначає українську позицію в рамках тристоронніх переговорів щодо забезпечення поставок газу в Україну та Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG