Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і Україна не змогли зрушити «Газпром» з його позицій – експерт


Володимир Омельченко
Володимир Омельченко

«Газпром» ані на міліметр не відійшов від своїх позицій, підписавши у Брюсселі договір про відновлення газопостачання до України, заявляє директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Ні Європейському союзу, ні Україні не вдалося зрушити «Газпром» з його позицій і я би сказав, що ці домовленості були підписані за рахунок України, але на користь у першу чергу «Газпрому» і ЄС. За все це платитиме Україна. І я думаю, що Україна тут від почату перебувала у нерівних умовах», – сказав Омельченко в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, в жодних довгострокових домовленостях «Газпром» наразі не зацікавлений.

«Він зацікавлений, щоб кожний квартал тримати в напрузі і Україну, і ЄС. Таким чином застосовувати енергетичний важіль. А хто виключає, що у січні, наприклад, коли будуть великі морози, Росія не скаже: визнайте «ДНР», «ЛНР» або ми перекриємо газ?», – зазначив Володимир Омельченко.

Він нагадав, що знижку в 100 доларів за кожну тисячу кубічних метрів Україна отримає не згідно зі змінами контракту, а відповідно до постанови уряду Росії, яку можна у будь-який момент скасувати.

Напередодні Україна і Росія за посередництва Євросоюзу домовилися про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період, а також узгодили їх умови до березня 2015 включно. Угода про це була підписана в Брюсселі міністрами енергетики двох країн і представником Єврокомісії.

Відповідно до угоди, з листопада по березень 2015 року Росія надасть Україні знижку в розмірі 100 доларів на тисячу кубометрів.

Як заявив глава російського «Газпрому», постанову уряду Росії про знижку Україні на газ можуть підписати найближчими днями. «Відповідно, буде нова ціна 378 доларів», – сказав він.

XS
SM
MD
LG