Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина повертається до авторитаризму


З'їзд партії «Йоббік», Будапешт, 2012 рік
З'їзд партії «Йоббік», Будапешт, 2012 рік

Роберт Колсон

Чверть століття тому в своєму натхненному виступі на Площі Героїв у Будапешті тоді молодий ще Віктор Орбан закликав до повалення комунізму в Угорщині, до вільних виборів і до виведення радянських військ. Сьогодні ж Орбан у ролі прем’єр-міністра цієї країни не просто відступає зі шляху демократії, але й поспішає у протилежному напрямку.

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Партія угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана прийшла до влади у 2010 році, на тлі світової фінансової кризи, яка особливо сильно вдарила по Угорщині. Пообіцявши виборцям, які зневірилися у ліволіберальному уряді, всеохоплюючі реформи та відродження економіки, партія завоювала – і з тих пір продовжує утримувати – конституційну більшість.

Наступні парламентські вибори в Угорщині відбудуться лише у 2018 році.

Однак, за словами професора філософії і угорського дисидента Ґаспара Тамаша, саме за часи правління уряду Орбана Угорщина почала відступати від принципів демократії вже через 25 років після падіння Берлінського муру.

«З політичною системою все гаразд. Справа частково у законах і нормах, частково у традиціях і частково просто у розподілі влади в усіх гілках уряду – парламенті, кабінеті міністрів, місцевій управі, судах, Конституційному суді, комісіях, що займаються урядовими фінансами та засобами масової інформації, тощо», – зазначає Тамаш.

Під удар підпадають зокрема місцеві ЗМІ. Міжнародна неурядова організація Комітет із захисту журналістів у жовтні опублікувала невтішні висновки щодо угорських медіа – існує там і придушення незалежної журналістики, в тому числі за допомогою законодавства і фінансових заходів, і концентрація влади, яка регулює ЗМІ, в руках держави й обмеження доступу до інформації.

Схожа ситуація і з неурядовими організаціями, про що Радіо Свобода розповіла Вероніка Мора, директор Угорського фонду екологічного партнерства «Екотарш».

«Уряд розцінює публічну критику і неурядові організації як явища небажані. Нападаючи на одну з громадських організацій, вони нападають на всі такі організації відразу. Це хороший спосіб дати зрозуміти всім угорським неурядовим організаціям, що вони повинні мовчати, не повинні критикувати уряд, не повинні критикувати його політику», – сказала вона.

Прес-секретар Орбана Золтан Ковач вважає звинувачення проти уряду Будапешта «політично мотивованими». За його словами, Угорщина «твердо дотримується тих же цінностей, що і Європа і НАТО», у той же час «переслідуючи, наскільки можливо, свої національні інтереси».

«Просто подивіться на схвалені нами впродовж останніх чотирьох років рішення. Ми ніколи не переступали межі європейських цінностей, ми ніколи не порушували умов членства у НАТО», – сказав він.

Але уряд Угорщини – це не лише Орбан і його партія. Побоювання викликає зростання підтримки відверто фашистської, антисемітської партії «Йоббік», яка стала другою за розмірами політичною партією Угорщини, і завдяки своїй чисельності, вона представляє єдину альтернативу «Фідес» на сьогоднішній день.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG