Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні набуває чинності тимчасове застосування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС


Із 1 листопада 2014 року набуває чинності тимчасове застосування Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом. Як повідомляють в МЗС, наразі починається застосування низки положень угоди з розділів про політичний діалог та реформи, політичну асоціацію, співпрацю і конвергенцію в сфері закордонних справ і безпекової політики, економічне та галузеве співробітництво, фінансове співробітництво тощо.

При цьому дію економічної частини угоди, що стосується зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, відкладено до кінця 2015 року. Проте ЄС в односторонньому порядку продовжив для України ще на рік свої односторонні торгові преференції. Режим передбачає скорочення або скасування мит на товари з України, цей режим буде діяти до 31 грудня 2015 року включно.

Парламентська коаліція, що створюється за результатами позачергових виборів Верховної Ради, що відбулися 26 жовтня, повинна забезпечити створення умов для вільної міжнародної торгівлі і зняття непрямих технічних бар’єрів для реалізації української продукції в країнах Європейського союзу.

31 жовтня президент України Петро Порошенко і лідери Євросоюзу Герман Ван Ромпей і Жозе Мануель Баррозу оприлюднили спільну заяву, в якій вітали початок тимчасового застосування важливих частин Угоди про асоціацію між Україною і ЄС з 1 листопада 2014 року. У заяві наголошується, що інавгураційне засідання Ради асоціації, яке визначить пріоритети і почне процес моніторингу імплементації угоди, відбудеться до кінця поточного року.

16 вересня Верховна Рада синхронно з Європарламентом ратифікувала Угоду про асоціацію України з Євросоюзом, включаючи створення зони вільної торгівлі. Про те, що зона вільної торгівлі між Україною і ЄС почне діяти з 2016 року, а не 1 листопада цього року, стало відомо 12 вересня після консультацій представників Єврокомісії, України і Росії. Тоді сторони домовилися відкласти до 31 грудня 2015 року введення в дію тимчасового застосування зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, а також про продовження Євросоюзом тарифних преференцій для українських товарів. 24 жовтня Рада ЄС ухвалила постанову, якою остаточно продовжила односторонні торгові преференції для України до кінця 2015 року.

Нинішнє тимчасове застосування Угоди про асоціацію України і ЄС закінчиться, коли угода набуде чинності після завершення процедур її ратифікації всіма країнами-членами Європейського союзу.

XS
SM
MD
LG