Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко поступиться «забаганкам» Яценюка? (Огляд преси)


Команди президента Петра Порошенка і прем’єра Арсенія Яценюка виграли вибори. Тепер вони або спільними зусиллями почнуть реформувати країну, або розсваряться і поховають саму ідею демократичної коаліції, переконує тижневик «Новое время». У публікації «Розбір портфелів» видання наголошує, що внутрішня конкуренція між демократичними силами може перешкодити головному завданню нового парламенту та уряду, а саме: швидкому впровадженню реформ.

За твердженням «Дзеркала тижня», Арсеній Яценюк нині прагне отримати повновагий доступ до коштів, тому йому потрібен економічний і енергетичний блок. І задля цього він, на думку газетярів, готовий поступитися спочатку заявленими претензіями на посади спікера та міністра внутрішніх справ. Порошенко, розуміючи, що в Яценюка сьогодні козирів на руках більше, вважає, що єдиний спосіб тримати у вузді союзника – контроль над силовим та правоохоронним блоком. Прокуратура, СБУ, МВС і антикорупційні органи – ось що зараз має стати для нього головними інструментами реальної влади. Як він ними розпорядиться – питання. Президент також розуміє, що доступ Яценюка до ресурсів здатен зробити прем'єра ключовою фігурою. На яку орієнтуватимуться багато депутатів, незалежно від партійної приналежності, і до якої липнутимуть олігархи, незалежно від раніше даних обіцянок. Але президент розуміє й інше: отримавши всю владу, керівник Кабміну може нею захлинутися. Бо війну й кризу ніхто не скасовував. Тому президент, як переконує тижневик, готовий поступитися багатьом «забаганкам» майбутнього партнера із владної коаліції.

Через корупційні схеми Україну грабують із моменту її виникнення як незалежної держави, констатує тижневик «Країна». Основним джерелом збагачення, за твердженням видання, були махінації з російським газом. Майже всі багаті люди України «зросли» хто на вугіллі, хто на газі, хто на нафті й нафтопродуктах. Те, що мало б працювати на благо суспільства, осіло в кишенях кількох людей. Є такі, що починали з паразитування, але згодом стали інвестувати у виробництво, зазначає газета. Віктор Пінчук побудував сучасний металургійний завод у Дніпропетровську. Олег Бахматюк збив статки в газовому секторі, а потім конвертував їх в аграрний бізнес. Це достатньо просунутий підхід. Паразитарними в чистому вигляді лишаються бізнес-імперії Ахметова і Фірташа. Зокрема, схеми типу «РосУкрЕнерго» допомагали в потрібний час корумпувати людей на найвищому рівні. Не тільки в нафтогазовому секторі, а передусім серед політичної верхівки. Тобто слабкою в перемовинах із Росією українську владу робить корупція. Про те, як цього не допустити, йдеться в статті «Де найбільша корупція і як її позбутися».

Про те, де Україні шукати друзів на уламках Російської Федерації розповідає «Український тиждень». Це, насамперед, – Кубань. Як переконує видання, для зміцнення національної безпеки України дуже важливою є перспектива постання окремої Кубанської держави. Так само як самостійна Україна є ідеальним буфером і запобіжником відновлення Російської імперії для Польщі, існування окремих Кубані, Дону та інших незалежних від Москви країн на схід та південний схід від найбільш уразливого «підчерев’я» України (котре Путін та його оточення сприймають лише як «Новоросію») є запорукою її суверенності та територіальної цілісності. На цьому наголошується в статті «Бажаний східний союзник».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG