Доступність посилання

ТОП новини

АБСЄ і расисти на «виборах» на Донбасі


Один із псевдоспостерігачів серед бойовиків, Горлівка, 2 листопада 2014 року
Один із псевдоспостерігачів серед бойовиків, Горлівка, 2 листопада 2014 року

Гленн Кейтс

Західні структури, такі як, зокрема Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), не визнають так званих «виборів» до органів влади угруповань «ДНР» і «ЛНР», які влаштували 2 листопада. Саме тому міжнародні спостерігачі не були присутні на «голосуванні», за винятком представників якогось невідомого досі «Агентства з безпеки і співробітництва в Європі» (АБСЄ).

«АБСЄ» – це організація, якої насправді не існує. Однак, за день до «виборів» у Донецькій і Луганській областях Евад Стадлер, австрійський політик (хто, до речі, не міг згадати, чим саме є його нова організація – агентством чи асоціацією), оголосив, що саме її представники будуть моніторувати «голосування».

Видання BuzzFeed називає подібні новостворені інституції і їхніх представників «зомбі-спостерігачами», тобто організаціями, які готові ігнорувати міжнародні норми з проведення демократичних виборів для того, щоб створити плутанину щодо достовірності того чи іншого голосування.

Бойовики охороняють порядок під час псевдовиборів на виборчій дільниці в Новоазовську, 2 листопада 2014 року
Бойовики охороняють порядок під час псевдовиборів на виборчій дільниці в Новоазовську, 2 листопада 2014 року

Послугами «зомбі-спостерігачів» зазвичай користуються авторитарні режими, щоб, серед іншого, виправдати завідомо нечесні вибори, маніпулювати місцевими ЗМІ або дискредитувати легітимних спостерігачів. Таку практику видання помітило, зокрема, минулого року на президентських виборах в Азербайджані. Тоді ОБСЄ їх різко розкритикувала, а маловідомі організації з гучними назвами, серед яких Європейська академія спостерігачів за виборами, похвалили.

Але хто такий Евад Стадлер, який приїхав на Донбас із «АБСЄ»? Можливо, їх двоє.

Ось він, спокійний європейський представник, розповідає журналістові Ґрему Філіпсу, що «голосування» на територіях, які контролюють сепаратисти в Україні, відповідає міжнародним стандартам:


А ось він у 2010 році виступає з промовою, яку американський сайт білих націоналістів Stormfront називає найбільш расистською в історії Європейського парламенту:


У 2002 році колишній європейський депутат ультраправих поглядів відмовився сказати, які часи для Австрії були гіршими – часи нацизму чи антигітлерівської коаліції.

Незважаючи на наполегливі попередження Москви про зростання фашизму в Україні, Кремль спирається на ультраліві й ультраправі «євроскептичні» маргінальні партії Європейського союзу для отримання західної підтримки своїх дій в Україні.

Як повідомляє інтернет-журнал Interpreter, щонайменше 17 представників ультраправих партій приїхали в Україну, напевно, через Росію, щоб спостерігати за невизнаними офіційним Брюсселем псевдовиборами 2 листопада.


У той час, як Стадлер під час перебування в Україні тримає свої суперечливі погляди щодо раси і релігії при собі, то інші спостерігачі менш обережні.

Журналіст-фрілансер Крістіна Йовановскі написала у своєму Twitter, що стала свідком того, як «спостерігач» від Угорщини, член ультраправої партії Йоббік, запропонував скласти список євреїв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG