Доступність посилання

ТОП новини

Чи залишиться «овочева хунта» Донбасу без газу і соціальних виплат?


«Вибори» в обмін на дешеві овочі, по гривні за кіло (але не більш як по три кіло в руки), Донецьк, 2 листопада 2014 року
«Вибори» в обмін на дешеві овочі, по гривні за кіло (але не більш як по три кіло в руки), Донецьк, 2 листопада 2014 року

Київ – Псевдовибори у так званих «ДНР» та «ЛНР» для України нічого не змінюють, зазначають експерти. Це так зване «голосування» не має правового значення і не підвищує легітимності ватажків сепаратистів, кажуть вони. Також, за словами експертів, жителі тимчасово окупованих територій залишаються громадянами України та заручниками бойовиків, відтак жорстка відповідь влади на проведення цих «виборів» у вигляді припинення газопостачання чи соціальних виплат була би несправедливою.

У Донецьку бойовики порахували «голоси» на своїх псевдовиборах і оголосили про «перемогу» Олександра Захарченка. У Луганську бойовики ще нібито рахують і повідомляють. що попередньо «перемагає» теперішній їхній лідер Ігор Плотницький.

Про перебіг так званих «виборів» розповів і речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Людей намагалися стимулювати продажем дешевих овочів та роздачею так званих соціальних карток. Мешканці Донецька та Луганська почали називати керівництво «ЛНР» та «ДНР» овочевою хунтою
Андрій Лисенко

«Процес так званого «голосування» мав усі ознаки постановочного дійства для російських ЗМІ. «Проголосувати» міг будь-хто. «Голосування» відбувалося навіть у Росії. А за три дні до «виборів» «голосування» розпочалося в інтернеті, де «проголосували» навіть кілька тварин. Людей намагалися стимулювати продажем дешевих овочів та роздачею так званих соціальних карток. Мешканці Донецька та Луганська почали називати керівництво «ЛНР» та «ДНР» овочевою хунтою», – каже Лисенко.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Так звані «вибори» в окупованих районах Донецької та Луганської областей не мають нічого спільного з волевиявленням людей і грубо порушують мінські домовленості, заявляє президент України Петро Порошенко. Він називає дійство, організоване сепаратистами, «фарсом під дулами танків та автоматів». При цьому Порошенко зазначає, що усі вибори на українській території, де голосують українські громадяни, мають відбуватися виключно за українськими законами.

Хто платитиме за газ?

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Тим часом прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує позбавити «ДНР» та «ЛНР» газу. Він просить Раду національної безпеки й оборони розглянути проблему безоплатного відбору енергоносіїв на захоплених сепаратистами територіях Донбасу.

За інформацією НАК «Нафтогаз України», без належного обліку й оплати територіями, підконтрольними сепаратистам, лише у жовтні цього року спожито близько 100 мільйонів кубічних метрів газу. При цьому до кінця року до регіону може надійти близько 1 мільярда кубометрів блакитного палива, що призведе до збитків «Нафтогазу» в розмірі 6–7 мільярдів гривень.

Олександр Тодійчук
Олександр Тодійчук

Водночас, технічні можливості дозволяють обмежити газопостачання тимчасово окупованих територій, зазначає заступник Голови правління НАК «Нафтогаз України» Олександр Тодійчук.

Ватажки терористів вже обманюють населення і кажуть, що газ постачається з Росії
Олександр Тодійчук

«Ватажки терористів вже обманюють населення і кажуть, що газ постачається з Росії. Існує технічна можливість, з використанням існуючих трубопроводів, забезпечити постачання газом захоплених територій з боку Росії. Питання лише, хто платитиме за цей газ? Сьогодні борги тих захоплених ділянок надзвичайно великі. Там є і борги за використаний газ, є і великі втрати газу, які виникли у зв’язку з руйнуванням інфраструктури. Вже прийшов час, коли потрібно за столом переговорів визначатися щодо подальшої долі питання постачання газу до цих захоплених територій», – зауважує Тодійчук.

Псевдовибори на Донбасі нічого не змінюють для України, вони не мають жодного правового значення і не додали легітимності ватажкам сепаратистів, хіба, що вони отримали кілька аргументів для пропаганди, зазначає експерт

«Жителі окупованих територій є заручниками»

Максим Лациба
Максим Лациба

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба. Відтак і енергетичні та економічні стосунки України з тимчасово окупованими територіями внаслідок так званих «виборів» змінитися не повинні, каже він.

Не справедливо, що Українська держава, люди мають платити за газ, який споживають на території контрольованій терористами. З іншого боку, якщо просто відключити газ люди потраплять в зону гуманітарної катастрофи. А це ж громадяни України
Максим Лациба

«Не справедливо, що Українська держава, люди мають платити за газ, який споживають на території контрольованій терористами. З іншого боку, якщо просто відключити газ люди потраплять в зону гуманітарної катастрофи. А це ж громадяни України. Це люди які є фактично заручниками терористів. Тому відключити газ, воду і соціальні виплати – це не правильно. Треба вести діалог. Можливо, якщо Росія так підтримує псевдокерівництво «ДНР» і «ЛНР», то хай і платить», – наголошує Лациба.

Тим часом у Росії визнають «вибори» на тимчасово окупованих українських територіях. У заяві російського МЗС зазначено, що «обрані представники отримали мандат для вирішення практичних завдань із відновлення нормального життя в регіонах».

Після заяви про визнання «виборів» у так званих «ДНР» та «ЛНР» можливість скасування санкцій проти Росії виключена, заявив офіційний представник канцлера Німеччини Штефен Зайберт. Раніше в ЄС припускали можливість посилення санкцій у разі визнання псевдовиборів на Донбасі. Тепер у Євросоюзі заявляють, що не визнають так звані «вибори» на тимчасово окупованих територіях України. Так само це уявне «волевиявлення» у «ДНР» та «ЛНР» не визнають США, а також ООН.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG