Доступність посилання

ТОП новини

Україна може запропонувати сепаратистам новий закон, якщо ті повернуться до «мінських угод» – президент


(архівне фото)
(архівне фото)

Децентралізація залишається в арсеналі української влади як ключовий елемент політичного врегулювання на Донбасі, і Київ готовий ухвалити новий закон щодо частин Сходу України – за умови повернення всіх сторін до виконання «мінського протоколу», заявив сьогодні президент Петро Порошенко.

Як сказав він у зверненні до співвітчизників, це можливо «в разі припинення вогню, створення буферної зони, встановлення контролю за кордоном і зрозумілих кроків, які б означали задній хід бойовиків у питанні про так звані вибори 2 листопада».

За його словами, новий закон передбачатиме чіткі межі районів з особливим порядком місцевого самоврядування у чіткій відповідності до «мінських домовленостей», а також бюджетну децентралізацію, яка «зніме подразливе питання, хто ж кого годує». «Вона дозволить цим районам самим на основі власних ресурсів відповідати за своє фінансування. Кожному – за працею», – наголосив Порошенко, повідомивши, що ініціює скасування нині чинного закону про особливості самоврядування частин Донбасу після того, як сепаратисти своїми «виборами» зірвали можливість виконати його.

Президент додав, що в разі ухвалення нового закону міжнародний фонд, який буде наповнюватись із участю закордонних партнерів, «повною мірою забезпечить відновлення інфраструктури Донбасу за умови відновлення там української влади, миру, спокою і безпеки».

«Із часом запропоную парламентові ухвалити закон про створення там вільної економічної зони зі спеціальним режимом торговельних відносин із Євросоюзом та Росією», – сказав також голова держави.

«Незважаючи на провокації, дипломатичний шлях врегулювання для українського керівництва залишається пріоритетом. Але водночас ми продовжимо інтенсивне зміцнення нашої обороноздатності на випадок, якщо події будуть розвиватися всупереч нашим бажанням», – додав президент. За його словами, це питання, як і скасування нині чинного закону про особливий порядок для частин Донбасу, теж розглядатиметься завтра на засіданні РНБО.

Відео: Адміністрація Президента України

Учора проросійські сепаратисти провели на захопленій ними території частини Донбасу «вибори», на порушення «мінського протоколу» від 5 вересня. Значна частина світової спільноти, як і Україна, заявила, що не визнає їх. Росія натомість дала знати, що «поважатиме волевиявлення» сепаратистів.

XS
SM
MD
LG