Доступність посилання

ТОП новини

Представник України при ООН: «вибори» сепаратистів за підтримки Росії перекреслили зобов’язання Москви


Юрій Сергеєв, архівне фото
Юрій Сергеєв, архівне фото

Так звані «вибори», які провели сепаратисти в частині Сходу України за підтримки Росії, перекреслили зобов’язання Москви за «мінськими домовленостями», заявив сьогодні постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

За його словами, на тлі законних парламентських виборів в Україні «проросійські сепаратисти та їхні московські покровителі» організували на захоплених ними територіях «фарс, який вони назвали «виборами».

Він наголосив, що це «чітко продемонструвало нам і всьому світові, що Росія та її маріонетки надалі не заслуговують на довіру в контексті виконання взятих зобов’язань».

«Організувавши цю пародію на вибори, Росія перекреслила все, що вона підписала в Мінську, і перетворила на порожній звук усі свої заяви про «мирне політичне врегулювання» цього конфлікту», – заявив Сергеєв.

На його думку, цей «фарс, … проведений в атмосфері страху, в умовах терору, насильства, обстрілів, викрадень, пограбувань, залякувань місцевого населення, показав, що Москва зацікавлена в тому, щоб іще більше дестабілізувати становище в Україні і сприяти затягуванню кризи».

Він також звернув увагу, що Росія «посилила свою незаконну військову й технічну підтримку терористів».

Крім того, він нагадав, що минулої п’ятниці, напередодні сепаратистських «виборів», Росія заблокувала ухвалення заяви голови Ради безпеки ООН із «засудженням цього спектаклю».

«Це означає, що в перебігу нинішньої сесії Генеральної асамблеї ООН і в рамках Ради безпеки ми вже не можемо надалі покладатися на міжнародні зобов’язання, які взяла на себе Росія», – наголосив постійний представник України при ООН.

Як додав Юрій Сергеєв, «Росія стрімко втрачає рештки свого авторитету».

Учора проросійські сепаратисти провели на захопленій ними території частини Донбасу «вибори», на порушення «мінського протоколу» від 5 вересня. Значна частина світової спільноти, як і Україна, заявила, що не визнає їх. Росія натомість уже дала знати, що «поважатиме волевиявлення» сепаратистів.

Минулої п’ятниці Росія заблокувала ухвалення заяви голови Ради безпеки ООН для преси з засудженням незаконних «виборів» на Донбасі. Як заявило Міністерство закордонних справ України, у проекті документа підтверджувався суверенітет, незалежність та територіальна цілісність України, містився заклик до всіх підписантів повною мірою виконувати «мінські домовленості», і в цьому контексті віталися відповідні зусилля України, зокрема, ухвалення Верховною Радою закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», яким проведення місцевих виборів було заплановане на 7 грудня.

Перед тим із засудженням сепаратистських «виборів» виступав і генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун. Він нагадував, що ці «вибори» порушують Конституцію і законодавство України і серйозно підривають «мінські домовленості».

XS
SM
MD
LG