Доступність посилання

ТОП новини

Вибори Конгресу США визначать долю останніх років президентства Обами


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Вся увага у США прикута до Конресу. До відкриття виборчих дільниць залишились лічені години і кандидати намагаються скористатися ними сповна для агітації. Ці вибори мають вирішити яка партія буде контролювати законодавчий орган США упродовж останніх двох років каденції президента Барака Обами.

Останні опитування виборців дають підстави ля надій на успіх представникам Республіканської партії. Якщо тенденцію підтвердять результати голосування, то і у Палаті представників, і у Сенаті встановиться республіканська більшість, відповідно, голос Вашингтона може трохи змінитися і у питаннях України.

«Якщо республіканці, справді, отримають більшість у Сенаті, вони швидше за все, будуть тиснути, щоб запровадити більше санкцій проти Росії. Поки що санкції – це прерогатива Білого дому. Вони ще не пройшли через Конгрес. Також Конгрес може схвалити надання для оборони зброї українцям. Але жодну з цих ініціатив не може бути схвалено без згоди президента. Так що загалом я не бачу величезних змін щодо цих питань, якщо республіканці отримають Сенат», – каже директор Центру Євразії, Росії та Східної Європи Університету Джорджтаун Анжела Стент.

Республіканська партія вже зараз має більшість у Палаті представників, а для контролю над Сенатом, їм треба відібрати у демократів усього 6 місць. Соціологи кажуть, що це цілком реально.

«Ми досить чітко бачимо, що сформувалась очікувана тенденція на користь Республіканської партії. Зазвичай на проміжних виборах умови сприятливіші для партії, опозиційнішої до президента. Тому демократам важко», – зазначає соціолог Американського інституту підприємництва Норм Орштейн.

Проміжними виборами називаються такі, де обирається Конгрес, але не президент. Загалом вони приваблюють на третину менше виборців у порівнянні з роками, коли обирають президента. Низька активність також притаманна певним прошаркам населення, і це теж може зіграти на користь республіканців.

«Вони переважно старші, демократи – молодші. Старші виборці у США більш активно голосують. Кожен демократ, який змагається за голоси, знає, що найважче завдання для його партії – це витягти демократів на виборчі дільниці», – каже соціолог Інституту Геллапа Франк Нюпорт.

Демократам важче ще й тому, що рівень підтримки чинного президента, представника Демократичної партії, далекий від бажаного. Тому Обама переважно тримався осторонь кампанії, хоча минулого тижня зробив зупинки в деяких штатах. Його головне завдання – збільшити явку на виборах прихильників демократів.

«Я хочу сказати, чому треба голосувати. Після найгіршої економічної кризи, яку пережило наше покоління, країна досягла реальних успіхів. За останні чотири з половиною роки американські підприємства створили 10 мільйонів робочих місць. Впродовж шести минулих місяців наша економіка зростала найшвидше за понад 10 років», – сказав президент США Барак Обама.

Хоч економічна ситуація в США мала б грати на руку президенту та демократам, та все одно виборці переважно не задоволені владою – кажуть експерти.

«Коли йдеться про економіку, людям трохи краще. Ситуація принаймні не погіршилася. Натомість виборці не задоволені ефективністю урядових структур, міжнародною нестабільністю, загрозою від Ісламької держави, а також насильством, випадками стрілянини у школах та рівнем злочинності», – зазначає політолог Маржі Онеро.

У вівторок, 4 листопада, американці вирішуватимуть, кому саме довірити долати нинішні проблеми США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG