Доступність посилання

ТОП новини

Шиїти святкують день Ашура в Іраку і ще низці країн


Процесія прихильників «Хезболли» на околиці Бейрута, 4 листопада 2014 року
Процесія прихильників «Хезболли» на околиці Бейрута, 4 листопада 2014 року

Сотні тисяч шиїтів із усього світу зібралися сьогодні, на так званий день Ашура, в місті Кербела (Карбала) в Іраку біля храму в пам’ять про імама Хусейна, онука пророка Магомета, який загинув у битві біля цього міста в 7-му столітті.

Цей день пам’яті про загибель імама Хусейна, який є однією з найшанованіших постатей серед шиїтів, вшановують і деінде в Іраку, значна частина населення якого є шиїтами, а також в інших країнах, де живуть мусульмани-шиїти.

Зокрема, у столиці Лівану Бейруті зібралися десятки тисяч прихильників радикального шиїтського руху «Хезболла». Виступаючи перед ними, провідник руху Хасан Насралла, серед іншого, пообіцяв «перемогу» над радикальним сунітським рухом «Ісламська держава», який захопив значні території в Сирії й Іраку.

День Ашура відзначають за традиційним мусульманським календарем, і ця дата в перерахунку на звичний григоріянський календар різниться в окремих мусульманських країнах чи громадах. Зокрема, сьогодні цей день відзначають також у шиїтському Ірані, а в Афганістані й Пакистані шиїти відзначали цей день учора.

XS
SM
MD
LG