Доступність посилання

ТОП новини

У США постає перед судом імовірний «перший таліб із Росії»


У США у вівторок уперше постав перед федеральним судом громадянин Росії, якого звинувачують в участі в афганському ісламістському рухові «Талібан».

В окружному суді у штаті Вірджинія чоловікові, ім’я якого наводять як Ірек Ільґіз Хамідуллін, мають офіційно оголосити звинувачення, пов’язані з тероризмом. Це планують зробити у п’ятницю.

Ці звинувачення, про які Міністерство юстиції США повідомило у вівторок, затвердило федеральне журі присяжних іще 8 жовтня. Серед 12 пунктів звинувачення – змова з метою надання і надання матеріальної підтримки терористам, змова з метою і замах на знищення повітряного судна Збройних сил США чи змова з метою і замах на вбивство громадянина США. Максимальне покарання за ними – довічне ув’язнення, повідомило міністерство.

За його даними, приблизно 55-річного нині громадянина Росії Хамідулліна затримали в Афганістані ще в листопаді 2009 року, де він, як вважають, брав тоді участь у нападі на американських військових та афганських прикордонників у провінції Хост, і дотепер утримували в тій країні. В понеділок його передали Федеральному бюро розслідувань і доставили до США.

За повідомленнями, Ірек Ільґіз Хамідуллін, який за радянських часів був командиром танкістів, пізніше перейшов на бік афганських талібів і, зокрема, співпрацював із так званою «мережею Хаккані» – угрупованням, пов’язаним із «Талібаном».

Він став першим іноземцем, затриманим на полі бою в Афганістані, який після утримання в американському ув’язненні на афганській території був доставлений до суду до США.

Мін’юст США нагадує, що до вироку суду він вважається невинуватим.

XS
SM
MD
LG