Доступність посилання

ТОП новини

Кого заборонять для показу після Пореченкова?


Михайло Пореченков, російський актор
Михайло Пореченков, російський актор

Київ – Нацрада з питань телебачення і радіомовлення закликала канали терміново прибрати російську кінопродукцію з програми. Держкіно заборонило ще 69 російських фільмів. Новий склад Прокатної комісії формує критерії, за якими планують оцінювати контент. Однак громадські активісти кажуть: цього замало. Потрібні системні рішення – наприклад, запровадження квот.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закликала телеканали переглянути програмний підхід до показу продукції російського виробництва і прибрати її, не чекаючи рішень влади. А Державне агентство України з питань кіно вирішило скасувати або відмовити в реєстрації фільмам та телесеріалам за участі російського актора Михайла Пореченкова.

Надалі Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів Держагентства з питань кіно (Прокатна комісія) планує розглядати фільми за участю Івана Охлобистіна, фільми про возвеличування Червоної армії та державно-політичних діячів СРСР. Про це в коментарі Радіо Свобода повідомив член комісії Олексій Курінний.

Точковий підхід може бути зараз малоефективним. В умовах, коли російський медіаринок постачає нам сотні і сотні картин, комісія чисельністю близько 20 людей фізично не справляється з переглядами
Олексій Курінний

«Експертна комісія планує надалі моніторити фільми на предмет їх відповідності законодавству в сфері нацбезпеки, сфері телерадіомовлення й інформації. Також будуть формуватися конкретні критерії щодо оцінки фільмів. Але точковий підхід може бути зараз малоефективним. В умовах, коли російський медіаринок постачає нам сотні і сотні картин, комісія чисельністю близько 20 людей фізично не справляється з переглядами. Зараз беруться лише найбільш важливі, показові фільми», – зауважив Курінний.

Квоти і заборони

Робота прокатної комісії нагадує ситуацію, коли з човна, що тоне, воду вичерпують ложкою, каже активіст громадянського руху «Відсіч» Сергій Оснач. За його словами, активісти схвалюють те, що «процес пішов». Однак російська кіноінтервенція потребує реакції влади, якої поки що недостатньо, впевнений він.

Можна перейти на дозвільну систему замість заборонної. Заборонити всю російську телепродукцію і дозволяти лише ті фільми, де, наприклад, беруть участь актори, які підтримали Україну
Сергій Оснач

«Пропонуємо квотувати продукцію з інших країн. Наприклад, по 15-20% продуту з кожної країни. Це функція Ради. Таким чином урізноманітниться контент. Не буде переваги російського контенту. Моніторинг за вересень показав: по 7 з половиною годин на день російського контенту, а на деяких каналах сягало і 15 годин. Також можна перейти на дозвільну систему замість заборонної. Заборонити всю російську телепродукцію і дозволяти лише ті фільми, де, наприклад, беруть участь актори, які підтримали Україну. Тобто, щоб канали обґрунтовували чому той чи інший фільм має побачити український глядач. Ми пропонуємо цілий перелік заходів, яких могла би вжити держава, а держава не вживає поки дієвих заходів», – стверджує Оснач.

Раніше Державне агентство України з питань кіно скасувало державну реєстрацію або відмовило в ній більш ніж десяти фільмам і телесеріалам російського виробництва, серед яких «Фальшивая армия. Великая афера полковника Павленко»(2009), «Второй убойный» (2013), «Зимний круиз» (2012), «Честь самурая» (2012), «Разреши тебя поцеловать снова» (2012), «Ментовские войны 7» (2013), «Отдельное поручение» (2012), «Ментовские войны 4» (2013), «Біла гвардія» ,«Кадетство», «Слідчий комітет», «Спецназ» та інші.

Ще до офіційної заборони фільмів та серіалів з Пореченковим, медіагрупа StarLightMedia (СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, та QTV) заявила, що знімає з ефіру своїх телеканалів усі художні фільми та серіали, в яких грає цей російський актор. Як заявляють громадські активісти, такий крок став результатом соцмережевого шторму: люди закидали канал ICTV повідомленнями, в яких вимагали зняти серіал «Агент національної безпеки» з показу.

30 жовтня російський актор Михайло Пореченков побував у контрольованому проросійськими сепаратистами українському Донецьку. На сайтах сепаратистів поширене відео, на якому Порєченков, одягнутий у каску з написом «Преса», стріляє з кулемета. З ролика не видно, куди цілить цей громадянин Росії, сам він у соцмережах переконує, що «не стріляв у людей».

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG